|

Täta handelsmöten utlovas mellan EU och USA

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tar emot USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Bryssel. Zoom
Foto: TT/Lukasz Kobus

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tar emot USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Bryssel.

Efter allt gnissel under vår och sommar ska USA och EU nu försöka omsätta löftena om bättre handelsrelationer i praktiken. "Konstruktivt" säger USA:s handelsrepresentant efter ett möte i Bryssel.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Måndagens träff mellan EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer var främst till för att sondera terrängen och det var också vad som gjordes.

"Vi diskuterade hur vi kan gå framåt och identifiera prioriteringar på båda sidor och hur vi kan uppnå konkreta resultat på kort och medellång sikt", skriver Malmström på Twitter efteråt.

"Vi ser fram emot att vardera sidan driver på sin process på hemmaplan för förhandlingsmandat", konstaterar Lighthizer i ett uttalande där mötet beskrivs som "konstruktivt".

Samtalet var det första på högre politisk nivå i en ny arbetsgrupp som satts upp efter att USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i somras lovat bättring i de gnisslande handelsrelationerna.

Annons
Gruppen har bland annat i uppdrag att hitta sätt att minska tullar, öka exporten av amerikansk naturgas och reformera världshandelsorganisationen WTO.

"Mycket jobb återstår den här hösten och våra avdelningar kommer att ha nära kontakt under de närmaste veckorna", skriver Malmström som ska ha ett nytt möte med Lighthizer i slutet av september.

"Ministrarna ska sedan mötas i november för att slutföra resultaten på ett antal områden", meddelas i sin tur från USA.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Wärtsilä levererar kraftverk till Sydamerika

Wärtsilä förhandlade fram avtalet på distans.
Foto: Wärtsilä

Wärtsilä förhandlade fram avtalet på distans.

I juni skrev Wärtsilä under ett viktigt kontrakt. Bolaget ska leverera ett kraftverk på 200 megawatt till ett land i Sydamerika.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan