|

Åbo universitet vinner pris för cancerstudie

NyhetsbildZoom
Forskare vid Åbo universitet har upptäckt ett protein som gör cancerceller mindre aktiva. Foto: SPT
Minervastiftelsens Medix-pris går i år till en forskningsgrupp vid Åbo universitet. Forskarna som får 20 000 euro reder ut cellangrepp och cancer, skriver Minervastiftelsen i ett pressmeddelande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Priset beviljas för forskning i cellernas aktivitet att angripa omgivande vävnad. I studien hittade forskarna ett protein. Proteinet gör cancerceller mindre aktiva och förhindrar dem från att angripa vävnader.

Enligt Minervastiftelsen är fyndet betydande för förståelsen för hur cancer spridet sig, men också för nervcellstörningar i anslutning till autism.

Forskningsgruppen leds av akademiprofessor Johanna Ivaska och arbetar i Åbo Bioteknikcentrum som upprätthålls av Åbo universitet och Åbo Akademi.

Medix-priset beviljas årligen för utmärkt vetenskaplig forskning i Finland. Forskningen ska vara inom biomedicin eller klinisk medicin och ska i sin helhet eller till stor del bedrivas i Finland.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan