|

Åbo universitet vinner pris för cancerstudie

NyhetsbildZoom
Forskare vid Åbo universitet har upptäckt ett protein som gör cancerceller mindre aktiva. Foto: SPT
Minervastiftelsens Medix-pris går i år till en forskningsgrupp vid Åbo universitet. Forskarna som får 20 000 euro reder ut cellangrepp och cancer, skriver Minervastiftelsen i ett pressmeddelande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Priset beviljas för forskning i cellernas aktivitet att angripa omgivande vävnad. I studien hittade forskarna ett protein. Proteinet gör cancerceller mindre aktiva och förhindrar dem från att angripa vävnader.

Enligt Minervastiftelsen är fyndet betydande för förståelsen för hur cancer spridet sig, men också för nervcellstörningar i anslutning till autism.

Forskningsgruppen leds av akademiprofessor Johanna Ivaska och arbetar i Åbo Bioteknikcentrum som upprätthålls av Åbo universitet och Åbo Akademi.

Medix-priset beviljas årligen för utmärkt vetenskaplig forskning i Finland. Forskningen ska vara inom biomedicin eller klinisk medicin och ska i sin helhet eller till stor del bedrivas i Finland.

Kommentarer
|

Tullen: Poppers värda 600 000 euro har förts in i Finland

Nyhetsbild
På 1960-talet förpackades amylnitrit i ampuller som gav ifrån sig en knall när den öppnades. Därför kallas de poppers. Foto: Tullen
Poppers används bland annat som sexdrog och har sålts i nätbutiker som erbjuder vuxenunderhållning.

Mest läst senaste veckan