|

20-tal anmälningar om valfusk på olika håll i Sverige

NyhetsbildZoom
En lokal S-politiker misstänks ha följt med väljare bakom skärmen. Foto: Arkiv/TT
Drygt 20 anmälningar om valfusk har landat på korruptionsåklagarnas bord dagen efter valet. Det handlar bland annat om urkundsförfalskning och valsedlar på villovägar. I ett fall misstänks en lokalpolitiker ha följt med väljare bakom skärmen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi har precis börjat titta på dem här, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten för korruption, till TT.

Några av anmälningarna handlar om hanteringen av valsedlar som skickats ut till vallokalerna.

– Om en och annan bunt har försvunnit. Det är inte alltid Postnords fel utan det kan vara något annat som har inträffat. I regel har de här sakerna naturliga förklaringar, säger Johansson.

Andra anmälningar handlar om urkundsförfalskning – ett antal fall där namnteckningar har förfalskats på blanketter som personer som inte anmälts som kandidater av parti kan anmäla sig själva. I årets val har samtliga riksdagspartier stängda listor.

– När det gäller att rösta i någon annans namn förekom det för fyra år sedan några fall, som samtliga handlade om felaktigheter i vallokalen som prickat för fel person på fel rad. Det lär dyka upp några sådana även i år, säger Alf Johansson.

Riksenheten för korruption kommer också att titta närmare på avslöjandet i SVT:s "Uppdrag granskning" om hur en miljöpartist i Botkyrka erbjudit Moderaterna röster om de röstade för ett bygglov för en moské.

En politiker från Socialdemokraterna misstänks ha följt med väljare in bakom valskärmarna vid en förtidsröstningslokal i Degerfors, rapporterar Dagens Nyheter. Kommunen har anmält saken som ett misstänkt fall av otillbörlig påverkan.

– En politiker som stod på torget observerade att en politiker från ett annat parti gick in och ut från vallokalen med väljare. Politikern följde efter för att se vad som pågick och observerade då att personen följde med bakom skärmarna och hjälpte till. Det var mer än vad han ansåg var motiverat, säger Susanna Göransdotter, valsamordnare i Degerfors, till DN.

Den misstänkte politikern står med på Socialdemokraternas kommunlista. Personen bakom anmälan representerar Vänsterpartiet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan