|

Kyrkor utlyser gemensam bön för Sverige

NyhetsbildZoom
Be för Sverige, be för en lösning på regeringsfrågan. Det tycker styrelsen i Sveriges kristna råd. Foto: Arkiv/TT/Gorm Kallestad
Valresultatet är inte bara svårtytt – det ger även behov av bön. I alla fall om man ska tro Sveriges kristna råd, som uppmanar Sveriges kyrkor och församlingar att delta i gemensam bön på söndag, och fram till dess att regeringsfrågan är löst.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Gud, sänd din ande över vårt land. Vi ber om vishet och vägledning för alla som har ansvar i samhället – folkvalda, regering och riksdag och alla som bor här. Vi ber om ett frimodigt ledarskap som strävar efter det gemensamma bästa, bortom egna intressen."

Att utlysa gemensam bön på detta sätt verkar aldrig ha hänt förut, enligt Sveriges kristna råds generaldirektör Karin Wiborn.

– Vi gjorde det 2014 när budgetdiskussionerna pågick och när vi stod inför det som kom att bli decemberöverenskommelsen. Då var det också ett osäkert läge. Annars gjorde vi det i somras med anledning av bränderna, men när det gäller i samband med val vet jag inte om det hänt förut, säger hon.

Sveriges kristna råd, som bland annat består av företrädare för Frälsningsarmén, Koptiska kyrkan, Svenska kyrkan, Syrisk-ortodoxa kyrkan, tycker att det finns anledning att glädjas åt den demokratiska delaktigheten i landet och ett högt valdeltagande, som ser ut att landa på över 84 procent. En av dem som undertecknat uppropet är ärkebiskop Antje Jackelén.

Samtidigt konstaterar styrelsen att Sverige står inför ett "parlamentariskt dödläge" och menar därför att det behövs nytänkande bortom invanda politiska mönster. De farmhäver frågor som den sociala sammanhållningen och den överskuggande klimatkrisen.

– När det gäller klimatfrågorna så är vi oroliga. Det är något som kräver snabba åtgärder men också långsiktiga, säger Karin Wiborn.

Vid gudstjänster den 16 september uppmanas församlingarna att delta i bönen och fortsätta fram till dess att regeringssituationen är löst.

– Vi hoppas att vi får en regering som kan arbeta för att vårt land kan hålla samman, säger generaldirektören.

"Uppfyll oss med din heliga ande, som du har sänt till vår förvandling, så att vi kan vittna om dig med och utan ord."

Kommentarer
|

Amnesty: Över 40 dödade i Venezuela

Nyhetsbild
Över 40 människor dödades under de stora demonstrationerna mot den sittande presidenten Nicolás Maduro i Venezuela i slutet av januari, enligt en rapport från Amnesty International. Arkivbild. Foto: Fernando Llano/AP/TT
Över 40 människor dödades under de stora demonstrationerna mot den sittande presidenten Nicolás Maduro i Venezuela i slutet av januari.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Ivrig diskussion om legalisering av cannabis – panelen oeniga i flera frågor men ville ändå nå samma mål

Ett diskussionstillfälle om legalisering av cannabis i Finland lockade en ung publik till Raawka på onsdag kväll. Rösterna för Amnesty International - Finländska sektionen och Nykterhetsförbundet Hälsa och trafik är av olika åsikter, men har ett gemensamt mål – att främja hälsan.

Nyhetsbild
Lokalt

En till sjukhus efter dikeskörning i Malax

MALAX En bil med tre personer i bilen körde i diket på Jurvavägen i Malax på onsdagskvällen. Två av personerna var barn.

Nyhetsbild
Sport

Välförtjänt seger för Sport

ISHOCKEY Matchen var en bergochdalbana som innehöll det mesta. Men sin vana trogen vände Sport än en gång skutan, avgjorde i förlängning och har fortfarande häng på slutspel.

Nyhetsbild
Sport

Klart: Vasa IFK spelar i division 2 nästa säsong

FOTBOLL Spelarna och lagledningen ville det och är beredda att jobba hårt. Det är en starkt vägande orsak till att Vasa IFK under kvällens styrelsemöte valde att tacka ja till spel i division 2 kommande säsong.

Mest läst senaste veckan