Efter att rösterna i samtliga valdistrikt räknats sträckte vågmästaren Sverigedemokraterna ut en hand till de partier partiet helst vill regera med: M och KD.

Det är inte aktuellt, löd de snabba svaren. Men beroende på hur partierna i de traditionella blocken väljer att agera kan man inte bortse från Jimmie Åkesson. Nu väntar landet på vilken riktning han väljer att gå.

– Åkesson har tagit första steget, han fattar att det inte är läge för samtal nu. SD måste visa för sina egna väljare att man kan göra skillnad, men för att ställa krav måste man visa att man kan förhandla seriöst, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare knuten till tankesmedjan Timbro.

– Det blir en balans mellan att inte vänta sig att få igenom allt, men att inte sälja sig hur billigt som helst. Såhär långt har de en ganska lätt position då de andra partierna säger nej, då kan man vara ödmjuk, fortsätter han.

Bollen ligger nu hos Allianspartierna, enligt Johansson Heinö.

– Går de över blockgränsen och struntar i väljarna kan Åkesson spela på det. Chansar de och går fram själva utan förankring kan han spela på det i stället, säger han.

Enligt Dick Erixon, chefredaktör för den SD-ägda publikationen Samtiden, blir talmansvalet en första viktig indikation på hur utfallet blir.

– Den första politiska kontakten sker i talmansvalet. Både Löfven och Kristersson behöver underlag för att be talmannen föreslå dem som statsminister. I det läget kommer Åkesson att lägga fram en kravlista med vad som krävs för att de ska stödja de olika kandidaterna. Utfallet av det blir en första indikation på hur saker ligger till, säger Erixon.