|

Eleverna i Onkilahden yhtenäiskoulu rör på sig – Skolan nominerad till europeiskt pris

Rastmotion, pausgymnastik, samarbete med föreningar och funktionella undervisningsmetoder har satt Onkilahden yhtenäiskoulu på den europeiska kartan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tre finländska skolor är nominerade till det europeiska Be Active-priset. De är Onkilahden yhtenäiskoulu i Vasa, Jyrängön koulu i Heinola och Minna Canths skola i Kuopio.

Be Active-priset är Europeiska kommissionens sätt att lyfta fram de bästa metoderna att få eleverna i rörelse på olika håll i Europa. Kriterier är kreativitet, kostnadseffektivitet och effektivitet.

I Onkilahden yhtenäiskoulu har man de senaste åren utvecklat motionsverksamheten genom rastmotion, pausgymnastik, samarbete med föreningar och funktionella undervisningsmetoder och uppmuntran till motion på fritiden.

Skolan har ordnat mångsidiga aktiviteter för att få med så många av de 800 eleverna som möjligt i den gemensamma verksamheten, oberoende av bakgrund och nivå. Olika jippon har ordnats, bland annat ett dansevenemang lett av Marco Bjurström.

– Den omfattande verksamheten kräver tid och arbete, men vi utvecklar vår verksamhet med entusiasm och i små steg, sakta men säkert. Vi delar gärna med oss av idéer så att även andra ska kunna införa dem i sina skolor. Vi tror starkt på att samarbete och innovationer ger resultat, säger läraren Laura Andersen i ett pressmeddelande.

Be Active-priset är en del av europeiska idrottsveckan som firas 23–30 september. Vem som får priset offentliggörs på en gala i Sofia, Bulgarien, senare i höst.

Kommentarer
|

Ny center aktuell för Jaro – Inalien ur spel

Nyhetsbild
Jaros Wilterlynd Inalien är här steget före Jere Aallikko i AC Oulu, men för honom är det förmodligen slutspelat i Jaro. Foto: Glenn Hägg/Arkiv
Will Inalien har sträckt sig. Det är förmodligen slutspelat för centern i Jaro.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan