Tre finländska skolor är nominerade till det europeiska Be Active-priset. De är Onkilahden yhtenäiskoulu i Vasa, Jyrängön koulu i Heinola och Minna Canths skola i Kuopio.

Be Active-priset är Europeiska kommissionens sätt att lyfta fram de bästa metoderna att få eleverna i rörelse på olika håll i Europa. Kriterier är kreativitet, kostnadseffektivitet och effektivitet.

I Onkilahden yhtenäiskoulu har man de senaste åren utvecklat motionsverksamheten genom rastmotion, pausgymnastik, samarbete med föreningar och funktionella undervisningsmetoder och uppmuntran till motion på fritiden.

Skolan har ordnat mångsidiga aktiviteter för att få med så många av de 800 eleverna som möjligt i den gemensamma verksamheten, oberoende av bakgrund och nivå. Olika jippon har ordnats, bland annat ett dansevenemang lett av Marco Bjurström.

– Den omfattande verksamheten kräver tid och arbete, men vi utvecklar vår verksamhet med entusiasm och i små steg, sakta men säkert. Vi delar gärna med oss av idéer så att även andra ska kunna införa dem i sina skolor. Vi tror starkt på att samarbete och innovationer ger resultat, säger läraren Laura Andersen i ett pressmeddelande.

Be Active-priset är en del av europeiska idrottsveckan som firas 23–30 september. Vem som får priset offentliggörs på en gala i Sofia, Bulgarien, senare i höst.