|

Jord- och skogsbruksministeriet vill begränsa ålfisket

NyhetsbildZoom
Ålarna är två-tre år gamla när de planteras ut Foto: Jonas Brunnström
Enligt Jord- och skogsbruksministeriets förslag ska ålfisket förbjudas varje år från den första oktober till den sista januari. Orsaken är att ålen är en ytterst utrotningshotad art i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Senast i augusti fraktades över 80 000 ålyngel som utplanterades i finländska kustområden för att stödja återhämtningen av det lokala ålbeståndet.

Jord- och skogsbruksministeriets förslag bygger på ett EU-direktiv som slår fast att ålfisket måste förbjudas under minst tre på varandra följande månader om året.

Det finländska ålfiskeförbudet är en månad längre än minimikravet och omfattar också fritidsfiske och allt ålfiske i inlandet, uppger Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Den årliga ålfångsten uppgår till mellan 10 000 och 12 000 kilogram. Omkring hälften av den här fångsten fiskas till havs. Den kommersiella fångsten och försäljningen av ål uppgår endast till cirka 1 000 kilogram per år.

Jord- och skogsbruksministeriets lagförslag är på remiss fram till den 21 september.

Kommentarer
|

EK, KT och fackförbunden vill se över familjeledigheten: "Dags att göra värdeval"

Nyhetsbild
På torsdagen diskuterade arbetsmarknadsorganisationerna familjeledigheten på Bock's i Vasa. Från vänster Katarina Murto, Vesa Rantahalveri, Sari Ojanen, Ilkka Kaukoranta och Lotta Savinko. Foto: Anna Sourander
Papporna borde använda mer av familjeledigheten. Det anser både arbetsgivarnas och arbetstagarnas centralorganisationer.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan