|

Jord- och skogsbruksministeriet vill begränsa ålfisket

NyhetsbildZoom
Ålarna är två-tre år gamla när de planteras ut Foto: Jonas Brunnström
Enligt Jord- och skogsbruksministeriets förslag ska ålfisket förbjudas varje år från den första oktober till den sista januari. Orsaken är att ålen är en ytterst utrotningshotad art i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Senast i augusti fraktades över 80 000 ålyngel som utplanterades i finländska kustområden för att stödja återhämtningen av det lokala ålbeståndet.

Jord- och skogsbruksministeriets förslag bygger på ett EU-direktiv som slår fast att ålfisket måste förbjudas under minst tre på varandra följande månader om året.

Det finländska ålfiskeförbudet är en månad längre än minimikravet och omfattar också fritidsfiske och allt ålfiske i inlandet, uppger Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Den årliga ålfångsten uppgår till mellan 10 000 och 12 000 kilogram. Omkring hälften av den här fångsten fiskas till havs. Den kommersiella fångsten och försäljningen av ål uppgår endast till cirka 1 000 kilogram per år.

Jord- och skogsbruksministeriets lagförslag är på remiss fram till den 21 september.

Kommentarer
|

Hans Hästbacka: Strandhugg på Gåshällan

Nyhetsbild
På Söndagsgrynnan möts hav och land till ljudet av vågornas brus mot klipporna. Foto: Hans Hästbacka
Det är förunderligt vilken sund och levande hunger havet föder, framför allt under blåsiga och kyliga dagar som kräver mera av kroppen än varma och vindsvaga sommardagar gör.

Mest läst senaste veckan