|

Moody's befarar hård brexit-smäll – kraftigt bakslag för brittisk industri väntas

NyhetsbildZoom
Moody's räknar med att brexit skulle försvaga det brittiska pundet, vilket skulle blåsa upp inflationen och urholka reallönerna. Foto: Lehtikuva/AFP/Daniel Leal-Olivas
Ratinginstitutet Moody's ser en ökad risk för brexit utan ett avtal och varnar för förödande ekonomiska konsekvenser. Bank of England noterar också ökad osäkerhet kring EU-utträdet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den brittiska centralbanken Bank of England lämnar som väntat styrräntan oförändrad på 0,75 procent, men pekar i sitt räntebesked på ökad osäkerhet kring brexit.

Företag stramar åt och bromsar investeringar inför EU-utträdet i mars 2019 och bland brittiska exportbolag räknar fyra av tio med att brexit kommer att slå mot försäljningen, enligt Bank of England.

Moody's går längre i sin analys och skriver i en rapport att en lång rad ekonomiska sektorer och stora låntagare i både Storbritannien och EU riskerar sänkta kreditbetyg om förhandlingarna mellan London och Bryssel inte leder till något avtal.

Men att ringa in precis när och hur ett avtalslöst förhållande mellan EU och Storbritannien skulle slå är inte möjligt, då både britterna och EU-länderna troligen skulle vidta krisåtgärder för att hejda en akut situation, skriver Moody's.

"Men det skulle helt klart utgöra en betydande utmaning kreditmässigt jämfört med en förhandlad exit".

När det gäller Storbritannien räknar Moody's med att det i första hand skulle handla om en kraftig försvagning av det brittiska pundet, vilket skulle blåsa upp inflationen och urholka reallönerna under flera år.

Det skulle i sin tur dra ned konsumtionen, dämpa tillväxten och riskera att sluta i en brittisk recession.

Inom EU ser Moody's i första hand risk för handelsrelaterade problem för Irland, Nederländerna, Cypern och Malta – de länder som har störst exponering mot den brittiska ekonomin.

När det gäller näringslivet befaras kraftiga bakslag för bland annat bilindustrin, flygbolag och kemisektorn.

Den stora brittiska banksektorn skulle också få problem med försämrad lönsamhet och tillgångar som faller i värde, vilket antas försvaga kreditbetyget för sektorn, enligt Moody's.

Det är enligt Moody's analytiker inte uteslutet att Storbritannien lämnar EU i mars 2019 utan ett avtal på plats, men att Bryssel och London då gör upp om en tvåårig förhandlingsfrist med övergångsregler för att undvika stora ekonomiska störningar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan