|

Moody's befarar hård brexit-smäll – kraftigt bakslag för brittisk industri väntas

NyhetsbildZoom
Moody's räknar med att brexit skulle försvaga det brittiska pundet, vilket skulle blåsa upp inflationen och urholka reallönerna. Foto: Lehtikuva/AFP/Daniel Leal-Olivas
Ratinginstitutet Moody's ser en ökad risk för brexit utan ett avtal och varnar för förödande ekonomiska konsekvenser. Bank of England noterar också ökad osäkerhet kring EU-utträdet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den brittiska centralbanken Bank of England lämnar som väntat styrräntan oförändrad på 0,75 procent, men pekar i sitt räntebesked på ökad osäkerhet kring brexit.

Företag stramar åt och bromsar investeringar inför EU-utträdet i mars 2019 och bland brittiska exportbolag räknar fyra av tio med att brexit kommer att slå mot försäljningen, enligt Bank of England.

Moody's går längre i sin analys och skriver i en rapport att en lång rad ekonomiska sektorer och stora låntagare i både Storbritannien och EU riskerar sänkta kreditbetyg om förhandlingarna mellan London och Bryssel inte leder till något avtal.

Men att ringa in precis när och hur ett avtalslöst förhållande mellan EU och Storbritannien skulle slå är inte möjligt, då både britterna och EU-länderna troligen skulle vidta krisåtgärder för att hejda en akut situation, skriver Moody's.

"Men det skulle helt klart utgöra en betydande utmaning kreditmässigt jämfört med en förhandlad exit".

När det gäller Storbritannien räknar Moody's med att det i första hand skulle handla om en kraftig försvagning av det brittiska pundet, vilket skulle blåsa upp inflationen och urholka reallönerna under flera år.

Det skulle i sin tur dra ned konsumtionen, dämpa tillväxten och riskera att sluta i en brittisk recession.

Inom EU ser Moody's i första hand risk för handelsrelaterade problem för Irland, Nederländerna, Cypern och Malta – de länder som har störst exponering mot den brittiska ekonomin.

När det gäller näringslivet befaras kraftiga bakslag för bland annat bilindustrin, flygbolag och kemisektorn.

Den stora brittiska banksektorn skulle också få problem med försämrad lönsamhet och tillgångar som faller i värde, vilket antas försvaga kreditbetyget för sektorn, enligt Moody's.

Det är enligt Moody's analytiker inte uteslutet att Storbritannien lämnar EU i mars 2019 utan ett avtal på plats, men att Bryssel och London då gör upp om en tvåårig förhandlingsfrist med övergångsregler för att undvika stora ekonomiska störningar.

Kommentarer
|

Finländarna drack mera kaffe i fjol – filterkaffe populärast

Nyhetsbild
61 miljoner kilo kaffebönor importerades år 2018. Foto: Arkiv/123rf/Alex Serebryakov
Finländarnas kaffedrickande ökade med tre procent 2018 jämfört med 2017. Den totala mängden kan ha påverkats av det utökade utbudet.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

VPS tappade tvåmålsledning i derbyt: "Skit, helt enkelt"

FOTBOLL VPS var på väg mot tre soliga poäng hemma i Sandviken. Men två skott från distans satte stopp för det.

Nyhetsbild
Sport

VIDEO: Se höjdpunkterna från derbyt mellan VPS och KPV

FOTBOLL Tuffa närkamper och läckra mål. Lördagens derby i Vasa var underhållande och höjdpunkterna hittar du här.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis...eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Wasa Sångargille förverkligar en helt galen idé

ANNONS FRÅN WASA SÅNGARGILLE Vad tänker du på när du hör ordet manskörssång? Någon svarar: Äldre allvarsamma herrar som sjunger fosterländska sånger. En annan tänker på stela frackklädda män som skrålar snapsvisor medan en tredje hör vårvisor från en högt belägen balkong.

Mest läst senaste veckan