|

Regeringens budgetproposition till riksdagen

NyhetsbildZoom
Finansminister Petteri Orpo (Saml) ledde regeringens budgetmangling vid Villa Bjälbo i augusti. Den slutgiltiga budgetproposition som överlämnades till riksdagen på fredagen utlovar skattelättnader för låginkomsttagare. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Statsrådet överlämnade propositionen om statsbudgeten för 2019 till riksdagen på fredagen. Budgetpropositionen visar ett underskott på 1,4 miljarder euro.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I regeringens budgetproposition, som offentliggjordes redan den 29 augusti, beräknas inkomsterna uppgå till 53,9 miljarder euro, medan de statliga anslagen föreslås uppgå till 55,3 miljarder euro. Budgetpropositionen visar därmed ett underskott på 1,4 miljarder euro.

Budgetpropositionen utlovar satsningar på sysselsättningen, företagsamheten och utökade anslag för innovation och forskning.

Till de nya förslagen hör bland annat en satsning på lönesubventioner för företag som sysselsätter arbetslösa och skräddarsydda lösningar för att utveckla svårsysselsatta personers arbetsförmåga.

Regeringens budgetproposition utlovar också skattelättnader för låginkomsttagare, uppger Statsrådets kansli på sin hemsida.

Till verktygsbacken hör bland annat en indexjustering av förvärvsinkomstbeskattningen, vilket i sin tur bygger på den tidigare höjningen av förtjänstnivåindexet med 2,6 procent. Indexjusteringen beräknas minska förvärvsinkomstskatten med cirka 398 miljoner euro.

Utöver detta utlovas skattelättnader för låginkomsttagare till ett sammanlagt värde av 130 miljoner euro. Skattelättnaderna genomförs genom att höja grundavdraget, arbetsinkomstavdraget och pensionsinkomstavdraget vid stats- och kommunalbeskattningen, skriver Statsrådets kansli i ett pressmeddelande.

Kommentarer
|

Högtryck över Finland – kan bli över 20 grader i början av veckan

Nyhetsbild
Det kan bli över tjugo grader varmt i början av veckan. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva
I söder och i väster blir det sol, men mot slutet av veckan blir det kanske molnigare igen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan