|

Regeringens budgetproposition till riksdagen

NyhetsbildZoom
Finansminister Petteri Orpo (Saml) ledde regeringens budgetmangling vid Villa Bjälbo i augusti. Den slutgiltiga budgetproposition som överlämnades till riksdagen på fredagen utlovar skattelättnader för låginkomsttagare. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Statsrådet överlämnade propositionen om statsbudgeten för 2019 till riksdagen på fredagen. Budgetpropositionen visar ett underskott på 1,4 miljarder euro.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I regeringens budgetproposition, som offentliggjordes redan den 29 augusti, beräknas inkomsterna uppgå till 53,9 miljarder euro, medan de statliga anslagen föreslås uppgå till 55,3 miljarder euro. Budgetpropositionen visar därmed ett underskott på 1,4 miljarder euro.

Budgetpropositionen utlovar satsningar på sysselsättningen, företagsamheten och utökade anslag för innovation och forskning.

Till de nya förslagen hör bland annat en satsning på lönesubventioner för företag som sysselsätter arbetslösa och skräddarsydda lösningar för att utveckla svårsysselsatta personers arbetsförmåga.

Regeringens budgetproposition utlovar också skattelättnader för låginkomsttagare, uppger Statsrådets kansli på sin hemsida.

Till verktygsbacken hör bland annat en indexjustering av förvärvsinkomstbeskattningen, vilket i sin tur bygger på den tidigare höjningen av förtjänstnivåindexet med 2,6 procent. Indexjusteringen beräknas minska förvärvsinkomstskatten med cirka 398 miljoner euro.

Utöver detta utlovas skattelättnader för låginkomsttagare till ett sammanlagt värde av 130 miljoner euro. Skattelättnaderna genomförs genom att höja grundavdraget, arbetsinkomstavdraget och pensionsinkomstavdraget vid stats- och kommunalbeskattningen, skriver Statsrådets kansli i ett pressmeddelande.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

VM i karting körs i Alahärmä

KARTING VM i karting avgörs i Alahärmä i september nästa år. Till Powerpark anländer de bästa förarna i världen i klasserna OK och OKJ – klasser som körs med 125-kubiks motorer.

Nyhetsbild
Ekonomi

Handelskammarens styrelse ska diskutera Guldkusten-pengarna

Gick det rätt till då pengar kanaliserades via marknadsföringsbolaget Guldkusten till Nextjet? Det ska Österbottens handelskammare diskutera på onsdag.

Nyhetsbild
Lokalt

Mats Hägglund och Micaela Nykvist leder Vörå Migrationscenter

Mats Hägglund blir migrationsdirektör för Affärsverket Vörå Migrationscenter, medan Micaela Nykvist blir biträdande migrationsdirektör.

Nyhetsbild
Kultur

Tre artister klara till Lisää Löylyä Festival i Vasa

Tre av tio artister är klara för Lisää Löylyä Festival på WS Arenan i juni 2019. Vilka de övriga sju artisterna är, offentliggörs senare.

Mest läst senaste veckan