|

Suomenmaa: Sipilä vill sänka rösträttsåldern till 16

NyhetsbildZoom
Statsminister Juha Sipilä (C) vill sänka rösträttsåldern till 16. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva
Statsminister Juha Sipilä (C) vill att åldersgränsen för rösträtten i landskaps-, kommunal-, och riksdagsvalen sänks till 16 senast 2023.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Åldersgränsen för valbarhet borde ändå bevaras vid 18 år, säger Sipilä i ett ställningstagande som har publicerats av tidningen Suomenmaa.

Centern vill enligt Sipilä också sänka rösträttsåldern för att underteckna medborgarinitiativ till 16. Varje kommun borde enligt Sipilä grunda ett eget ungdomsfullmäktige som tilldelas tillräckliga resurser.

Centern jobbar därtill för en kvotering som skulle garantera att minst fem procent av de politiska beslutsfattarna ska vara under 30.

– På det här sättet kan vi garantera att partierna lyfter fram unga beslutsfattare överallt i Finland, säger Sipilä.

Sipiläs förslag väcker jubel och stående ovationer på Svensk Ungdoms kansli.

– Det är dags att lyfta fram de ungas delaktighet. Framtiden byggs här och nu, och det är unga som står i centrum då dagens samhälle ska formas. Det är glädjande att statsminister Sipilä ser det här, säger vice ordförande Nicholas Kujala på Svensk Ungdom.

Svensk Ungdom har i flera omgångar förespråkat en sänkning av rösträttsåldern i statliga val.

– Ett av de bästa sätten att förebygga ungas marginalisering är att ge dem en möjlighet att delta i det samhälle de lever i, säger Kujala.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Tolv vill leda äldreomsorgen i Korsholm

KORSHOLM Tolv har sökt jobbet. Nu är nästa steg att välja ut vilka som ska kallas till intervju.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan