|

Söderbergs karriär fortsätter – nu är han frisk

David Söderberg fortsätter kasta slägga minst en säsong till. Zoom
Foto: Mikael Nordman

David Söderberg fortsätter kasta slägga minst en säsong till.

David Söderbergs säsong i år spolierades av skador. Men han ger inte upp. Han fortsätter minst ett år till.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

David Söderberg kastade i två tävlingar den här säsongen. Först i Helsingfors då han kvalade in till Europamästerskapen.

Där blev det säsongens andra och sista tävling – med tjugoåttonde plats i kvalet, med hälsoproblem.

Då var fortsättningen på trettionioåringens karriär oviss. Men nu är framtiden klar – och ljus.

– Jag ska fortsätta. Jag hade så många problem den här säsongen att jag inte kan sluta efter den. Det blir åtminstone ett år till.

Annons
Något svårt beslut att fortsätta var det inte.

Men:

– Någon gång kommer förstås den dagen då jag ska sluta, men det beslutet måste få växa fram på ett vettigt sätt. Jag gör som jag brukar – tar ett år i taget.

Han har gjort sjutton säsongen på hög nivå, med internationell mästerskapsdebut i Europamästerskapen i München 2002. Sommarens EM i Berlin var Vöråkastarens fjortonde internationella mästerskap.

Den här säsongen hade Söderberg stora problem med hälsan. På våren blev allergibesvären av pollen så stora att han flydde till Portugal och flyttade fram säsongspremiären.

Hemma igen drabbades han av en långvarig och mystisk feber. Söderberg hade feberperioder från början av juni fram till mitten av augusti. Inte heller i Europamästerskapen var han helt frisk – och det påverkade naturligtvis resultatet.

– Nu håller det på att reda upp sig. I lördags var det exakt en månad sedan jag tog paus från träningen. Jag ville göra ett försök i Sverigelandskampen, men det var helt omöjligt.

Han blev kvitt febern efter att han kom hem från Berlin. Trots många medicinska tester blev det aldrig klart vad Söderberg led av.

– Tillsammans med läkaren tog jag beslutet att det var bäst att ta paus helt och hållet så att kroppen skulle få vila och återhämta sig.

Söderberg planerar att inleda en ny träningssäsong om en och en halv vecka.

– Den första oktober tar jag på träningskläderna igen. Det är ganska normalt att ha paus i september, även om jag inte gjorde det i fjol.

Söderberg konstaterar – förstås – att det inte blev någon rolig säsong i år, då han kastade 73,46 som bäst.

– Mest stör det att jag hade en så bra träningsvinter. Jag var i jättebra form i slutet på april.

De tio senaste åren har Söderberg kastat 62–62,5 meter med niokilos slägga. I somras kretsade resultaten med överviktssläggan kring 55 meter.

Men:

Den morgonen i slutet på juli då han tävlade i stjärntävlingen i Helsingfors kastade han 61 meter med niokilos slägga.

– Då vet jag att jag kastar 75 meter i tävling på kvällen. Så jag vet att formen fanns då, bara jag hade varit frisk. Därför valde jag också att åka till EM.

Nu är utmaningen att hitta balans mellan idrotten och allt annat.

– Mellan träning och tävling tycker jag att jag har hittat en bra balans, men nu måste jag se till att det inte blir för mycket av andra saker.

Han har väldigt gott om tid på sig fram till nästa års stora mål – världsmästerskapen i Doha. VM arrangeras i slutet på september och början på oktober.

– Det gäller att inte vara i toppform för tidigt nästa år, eftersom säsongen blir otroligt lång.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan