|

Soligt och roligt om livets brokighet

Författaren Minna Lindeberg träffar mitt i prick gällande tonfall och vokabulär. Zoom
Foto: Niklas Sandström

Författaren Minna Lindeberg träffar mitt i prick gällande tonfall och vokabulär.

RECENSION. I romanen ”När vi blev vuxna” rör sig författaren Minna Lindeberg och illustratören Jenny Lucander vant bortom det tillrättalagda. Resultatet är strålande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

”När vi blev vuxna” inleds med en minst sagt fartfylld förlossning. Det är protagonisten (och bokens berättare) Nadja Nubb som beskriver stunden då hon själv för första gången såg dagens ljus. Det skedde på en parkeringsplats utanför Lidl med Melodifestivalen på radio och stirrande människor utanför bilen.

Snabbt transporterar Nadja oss sedan via föräldrarnas uppslitande skilsmässa vidare till nuet, där hon snart ska fylla tretton och firar sommarlov med sin bästis Carolus Savander som bor på femte våningen i samma hus som hon.

Förutom Nadja Nubb och Carolus Savander hör den senares våldsamma syster Joanna och hennes kriminelle pojkvän Janek till de centrala karaktärerna i boken. Tillsammans grundar de fyra en djurpark på översta våningen i sitt höghus.

Övriga mera perifera personer är de på olika sätt frånvarande föräldrarna, barnen Savanders förmyndare Arn Gummerus och höghusets ägare, den psykiskt sköra Hjördis Tallberg.

Annons
Zoom

Jenny Lucanders stämningsskapande illustrationer ger extra djup åt karaktärerna. Foto: Niklas Sandström

Lindeberg och Lucander har tidigare samarbetat i de rosade bilderböckerna ”Vildare, värre, Smilodon” (2016) och ”Snön över Azharia” (2017). Också i ”När vi blev vuxna” är resultatet strålande.

Nadja Nubb är utsökt och intelligent framskriven av Minna Lindeberg som träffar mitt i prick gällande tonfall och vokabulär. Nadja träder fram genom ett mustigt och målande språk.

Hon vill hemskt gärna verka obrydd och världsvan, men under den skrävlande tonen gömmer sig fortfarande en mycket ung person som gör sitt bästa att komma tillrätta med en vardag full av gråzoner. Syskonen Savanders våldsamma slagsmål och den ständiga risken att den åldrade pappa Savander ska dö oroar Nadja.

Zoom

Speciellt underbar är den skruttiga hunden Chefen, som kan ses vila i finsoffan, tigga på grillfesten och skita på dörrmattan Foto: Illustration: Jenny Lucander



Jenny Lucanders stämningsskapande illustrationer ger extra djup åt karaktärerna. Speciellt underbar är den skruttiga hunden Chefen, som kan ses vila i finsoffan, tigga på grillfesten och skita på dörrmattan.

”När vi blev vuxna” balanserar mellan genrer, mellan det fantastiska och det realistiska, mellan humor och allvar, mellan olika åldersrekommendationer.

Jag imponeras av Lindebergs förmåga att gestalta tillståndet just på gränsen mellan barndom och ungdom. Nadjas rädsla för rösterna ur höghusets ventilationssystem finns sida vid sida med beskrivningen av hennes sexuella uppvaknande och första tungkyssar.

Med stort allvar läser Nadja tidningen Yrittäjät/Företagare och med samma allvar tror hon på bästisen Carolus storasyster Joannas uppenbart påhittade berättelser om robotmänniskor och barnhem i urskogen.

Zoom

Genom Lindeberg berättar Nadja sig själv och sin verklighet på ett sätt som avslöjar den utsatthet och den sårbarhet hennes tillvaro bär med sig, ofta utan att hon verkar medveten om det själv.

Ändå tecknar romanen främst bilden av den framåtanda och livskraft som präglar Nadjas person. Trots förekomsten av skuggor är ”När vi blev vuxna” till syvende och sist en solig bok och en oerhört rolig bok, som rymmer massor av viktiga ämnen att diskutera.

ROMAN

  • ”När vi blev vuxna”
  • Text: Minna Lindeberg
  • Illustrationer: Jenny Lucander
  • Förlaget 2018

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan