Inom loppet av två timmar presenterade Alliansen och Socialdemokraterna varsin kandidat till riksdagens talmansval som sker på måndag.

Alliansen föreslår som väntat moderaten Andreas Norlén som de senaste åren varit konstitutionsutskottets ordförande.

– Han har som KU:s ordförande visat prov på en stor förmåga att nå breda överenskommelser och samsyn över partigränserna, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Socialdemokraterna föreslår Åsa Lindestam, som varit vice ordförande i försvarsutskottet, som motkandidat.

– Hon har haft flera tunga uppdrag. Hon har brett kontaktnät i riksdagen och är uppskattade i många läger, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman.

– Hon kommer också från det största partiet i det största regeringsunderlaget.

Allianspartierna tycker dock det är rimligt att göra anspråk på talmansposten, eftersom man ser sig själv som det "tydligaste regeringsalternativet".

Socialdemokraternas Anders Ygeman anser att det är olyckligt att Sverigedemokraterna nu kan avgöra vem som blir riksdagens talman.

Eftersom de rödgröna har 144 mandat och Alliansen 143 kommer Lindestam att vinna talmansvalet på måndag i fall SD lägger ned sina röster. SD kan också se till att Norlén blir talman om de röstar för honom.

Men något besked om hur partiet kommer att agera lämnas inte på fredagskvällen. Enligt SD:s pressavdelning kommer partiledningen att lämna besked, men när och hur är ännu oklart.

Ygeman är kritisk till att Alliansen inte ville ha blocköverskridande överläggningar med S för att hitta en gemensam kandidat. Han tycker också att det är orimligt att riksdagens talman tas från det näst största partiet i riksdagen och från det näst största blocket.

– Det vore att göra principlösheten till ny regel, säger Ygeman.

– Man försöker upphäva matematikens lagar genom att hävda att 143 är större än 144.

Zoom

KUs ordförande Andreas Norlén på väg in till riksdagens konstitutionsutskott (KU). Foto: Arkiv/TT/Pontus Lundahl


Sverigedemokraternas linje kan avgöras av hur de övriga partierna ställer sig till SD:s kandidat till posten som andre vice talman, Björn Söder. Normalt får det tredje största partiet den posten, det vill säga SD.

Vänsterpartiet accepterar inte Björn Söder och har föreslagit en motkandidat. För att stoppa Söder krävs dock att även ledamöter från andra partier röstar på Vänsterpartiets kandidat.

Alliansens linje är att vice talmansposterna ska fördelas efter partiernas storlek, vilket innebär att Sverigedemokraterna får posten som andre vice talman. Allianspartierna tänker därmed rösta blankt.

Fyra ska utses

  • Det är partigrupperna som nominerar kandidater till talmansposterna. Själva valet äger rum efter uppropet i riksdagen den 24 september.
  • Först väljs talman, därefter förste vice, sedan andre vice och slutligen tredje vice talman. Det är den så kallade ålderspresidenten, alltså ledamoten med längst tid i riksdagen, som förrättar valet.
  • Om enbart en kandidat är nominerad sker valet utan omröstning.
  • Om flera kandidater är nominerade gäller följande:
  • Om någon riksdagsledamot begär omröstning så sker valet med slutna sedlar. Den kandidat som får mer än hälften av rösterna är vald.
  • Om ingen kandidat får mer än hälften av rösterna blir det en ny omröstning. Den kandidat som får mer än hälften av rösterna är vald.
  • Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna sker en omröstning mellan de två kandidater som fick flest röster i den andra omröstningen. Kandidaten som får flest röster är vald.
  • Källa: Sveriges riksdag (TT)

Även Socialdemokraterna anser att den posten bör fördelas efter partistorlek. Partiets gruppledare utesluter dock inte att man röstar för Vänsterpartiets kandidat.

– Om det skulle visa sig att vi är det enda parti som följer praxis, så är det möjligt att vi ändrar oss, säger Anders Ygeman.

Han anser att Alliansen bryter praxis genom att föreslå en talman från riksdagens näst största parti och från det näst största blocket.

Alliansen och Socialdemokraterna är däremot överens om att SD inte ska få ledande poster i riksdagens utskott, trots att SD är tredje största parti.

Enligt Liberalernas gruppledare Christer Nylander ska ordförande- och vice ordförandeposten i riksdagsutskotten fördelas som tidigare, det vill säga delas upp mellan de rödgröna och Alliansen.

– Det innebär att Sverigedemokraterna inte får några presidieposter, säger Nylander.