Minst elva militärer dödades och ett 30-tal människor skadades när flera gärningsmän öppnade eld vid en militärparad i staden Ahvaz i sydvästra Iran, uppger den halvofficiella nyhetsbyrån Tasnim.

Ingen grupp har ännu sagt sig ligga bakom dådet. Men Zarif har klart för sig var ansvaret ska läggas.

"Terrorister som rekryterats, utbildats, beväpnats och finansierats av en utländsk regim har attackerat Ahvaz", skriver utrikesministern på Twitter. "Iran håller regionala terrorfinansiärer och deras amerikanska herrar ansvariga för sådana attacker", tillägger Zarif, och utlovar ett "snabbt och bestämt" svar på dådet.

Benämningar såsom "regionala terrorfinansiärer" brukar vanligtvis syfta på Irans fiender i regionen, Saudiarabien och Israel.

Angriparna öppnade först eld mot publiken och siktade sedan mot de officiella gästerna. Totalt fyra gärningsmän deltog i attacken och två av dem dödades, medan ytterligare skottlossning uppstod när de två andra flydde från platsen, enligt den iranska nyhetsbyrån Isna.

Staden Ahvaz ligger i provinsen Khuzestan, mot gränsen till Irak, och har en majoritet av sunnimuslimer i befolkningen i det officiellt shiamuslimska landet. En separatiströrelse finns i området, men attacker riktade mot regeringen och staten är relativt sällsynta i större städer.

Militärparaden i Ahvaz var en av flera som pågår runt om i Iran till minne av kriget med Irak på 1980-talet.