Alexandra Enlunds fina sprintsäsong fortsätter. I Euromeeting i Danmark i helgen sprang hon in sig i Finlands trupp till världscupfinalen.

En första trupp till världscupen i Tjeckien 4–7 oktober hade tagits ut efter sprint-FM, där Enlund var tionde. Nu fylldes laget på efter att bland annat Vasabördiga Kirsi Nurmi blivit skadad.

– Jag visste att jag har chansen, att det var fifty-fifty, säger 21-åringen från Karperö.

Världscupavslutningen i Tjeckien

  • 4 oktober: knock out-sprint

  • 5 oktober: sprintstafett
  • 6 oktober: medeldistans
  • 7 oktober: sprint
  • Finlands trupp: Sari Anttonen Keuruun Kisailijat, Alexandra Enlund IF Femman, Sofia Haajanen SK Pohjantähti, Anna Haataja SK Pohjantähti, Henna-Riikka Haikonen Anttolan Urheilijat, Anna Närhi IFK Göteborg, Marika Teini SK Pohjantähti, Maija Sianoja MS Parma, Joni Hirvikallio Koovee, Sami Hämäläinen MS Parma, Otto Kaario Suunta Jyväskylä, Elias Kuukka Tampereen Pyrintö, Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö, Aleksi Niemi Tampereen Pyrintö, Olli Ojanaho Helsingin Suunnistajat, Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat.



I helgens internationella tävling i Danmark blev Enlund 16:e i den vanliga sprinten och utslagen i semifinal i knock out-sprinten.

Knock out-sprint fungerar som en sprinttävling i längdskidåkning. De 36 bästa i kvalet går vidare till en kvartsfinal. I varje heat startar sex orienterare samtidigt. De två bästa går vidare, först till semifinal och sedan till final.

– Jag tycker att det är jätteroligt. Men när det inte är någon gaffling alls kan någon sätta kartan i fickan och bara springa efter. Jag vet inte hur de har tänkt till VM. Nu blir det nästan inte rättvist, men jag tycker det är roligt ändå, säger Enlund.

Knock out-sprint finns på programmet i Tjeckien. Det finns också med när det första sprintvärldsmästerskapet avgörs i Danmark 2020.

Hur var det att springa tre lopp på samma dag?

– Banorna var snäppet kortare än vanligt, men ändå sprang man hårt flera gånger. Jag tycker att jag orkade bra. Benen kändes fräscha både i kvartsfinalen och semifinalen. Jag har fått träna så bra de senaste månaderna och har en bra grund så kroppen klarar av flera lopp samma dag.

Enlund blev fjärde i sitt semifinalheat. Där stod hon på startlinjen tillsammans med Karolin Ohlsson och Lina Strand, två av världens bästa.

– Jag märkte att jag hänger med när de springer, men jag kan ännu inte orientera i samma fart som de. Att läsa kartan i hög fart – där kan jag utvecklas mycket, säger Femmanorienteraren.

Svenskorna stod högst på pallen efter både den vanliga och knock out-sprinten i Euromeeting.

Alexandra Enlund

  • Ålder: 21 år.
  • Hemort: Uppväxt i Karperö. Flyttade i höst till Åbo för att studera vid Svenska Handelshögskolan.
  • Förening: IF Femman.
  • Landslagsuppdrag (bästa placeringar): Junior-EM 2013 (14:e i sprint och 5:e i stafett), junior-VM 2017 (23:e på medeldistans och 4:e i stafett), student-VM 2018 (4:e i sprint och 2:a i stafett).
  • Landslagsgrupper: Hör till Team Kisakallio, orienteringsförbundets nya träningsgrupp för 21–23-åringar.
  • Bakgrund: Satsade länge lika mycket på orientering och längdskidor. Har hört till juniorlandslaget också i längdskidor.


Förra säsongen var junior-VM det stora målet. I år var student-VM sommarens mål.

Men:

– När det är första säsongen i seniorklassen är det jättesvårt att sätta upp något mål. Det är bara att fortsätta utvecklas och gå framåt.

Nu kröns första seniorsäsongen med en världscupdebut.

– Jag hade tänkt att säsongen tar slut efter Danmark, men det är kul att det blir en fortsättning.

– Det är jätteviktigt med erfarenhet från större tävlingar. Det ger jättemycket. Man ser och lär, säger Enlund.