Peonen säger till STT att han kräver att föreningen ändrar på sina regler i november. Han påpekar att herrklubbar inte längre hör till dagens melodi. Helsingin Suomalaisen Klubis ordförande Matti Viljanen säger däremot till MTV att föreningen inte för tillfället planerar att ändra på sina regler och tillåta kvinnliga medlemmar.

Helsingin Suomalainen Klubi har utrymmen i samma fastighet som Samlingspartiet och flera manliga Samlingspartister är medlemmar.

SDP:s vice-ordförande Maarit Feldt-Ranta är kritisk till Pesonens uttalande och förundrar sig över hur snabbt han ändrat åsikt.

– Man känner lukten av hyckleri på flera kilometers håll. Det verkar som Samlingspartiets ledning har fått panik och försöker desperat dölja att partiet röstade för en minister som gärna trampar på kvinnors rättigheter, säger Feldt-Ranta i ett pressmeddelande.

Feldt-Ranta syftar på riksdagens omröstning om fortsatt förtroende för utrikesminister Timo Soini (Blå) förra veckan. Enligt Feldt-Ranta pressade den manliga ledningen i Samlingspartiet riksdagsgruppen att rösta för fortsatt förtroende för Soini efter hans kritiska uttalanden om abort.

– I praktiken välsignade Samlingspartiet Soinis rätt att gå emot Finlands linje. Några dagar senare, då Samlingspartiets värden och verksamhet ifrågasätts, får Samlingspartiets herrar för sig att hota att lämna Klubi. Det är ett märkligt sammanträffande, säger Feldt-Ranta i pressmeddelandet.

Maarit Feldt-Ranta var föredragande i riksdagen förra veckan då de fyra oppositionspartierna SDP, De gröna, SFP och VF lade in ett misstroendevotum mot Timo Soini. Enligt dem strider Soinis agerande i abortfrågan mot Finlands utrikespolitiska linje när det gäller kvinnors och flickors rättigheter.