När SFP-gruppen i Korsholm samlades för gruppmöte på tisdagen diskuterade gruppen varghotet i området Södra Korsholm. Kommunens bildningsdirektör Anna Törnroos deltog i mötet och informerade politikerna om möjligheterna till åtgärder.

– Situationen vi har i området är bekymmersam. Vi har inom småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen vidtagit de försiktighetsåtgärder som vi kan. Till exempel går inte barnen inom småbarnspedagogiken till "mulleskogen" i de områden där varg har observerats, säger Törnroos i ett pressmeddelande.

Hon säger att det är synd eftersom det påverkar barnens lärmiljö och efterlyser en lösning.

– Som ansvarig för verksamheten hoppas jag att vi får en hållbar lösning för dylika situationer. Det är viktigt att vi behandlar alla barn och elever i kommunen jämlikt.

SFP:s gruppordförande Christoffer Ingo säger i ett pressmeddelande att gruppen tar vargarna på största allvar. Han ber invånarna anmäla vargobservationerna i första hand till ansvariga myndigheter och rovdjurskontaktpersoner som kan ta till åtgärder.

– Vi behöver invånarnas hjälp med att övertyga ansvarig myndighet att vargarna utgör ett hot för allmänheten. Ser man en varg nära bebyggelse ska man följa polisens anvisningar och ringa 112. Är vargen på längre avstånd är det Viltcentralens rovdjurskontaktperson som gäller.

Han fortsätter:

– Finlands rovdjurspolitik är inte längre hållbar. Vargarna är statens, inte Korsholms. Vi vill inget annat än att göra oss av med vargarna, men det enda vi i nuläget kan göra är att skydda daghems- och skolbarn under skoltid genom att begränsa barnens rörlighet.