Korsholm bekymrar sig över vargarna – "Dagisbarnen går inte längre till mulleskogen"

NyhetsbildZoom
Korsholm tar vargarna på allvar, skriver politiker och tjänstemän i ett pressmeddelande. Foto: Arkiv/Tom Forsman
Politiker och tjänstemän i Korsholm är bekymrade över de vargobservationer som har gjorts i kommunen. Situationen har lett till att man tvingas begränsa skol- och dagisbarnens rörlighet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När SFP-gruppen i Korsholm samlades för gruppmöte på tisdagen diskuterade gruppen varghotet i området Södra Korsholm. Kommunens bildningsdirektör Anna Törnroos deltog i mötet och informerade politikerna om möjligheterna till åtgärder.

– Situationen vi har i området är bekymmersam. Vi har inom småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen vidtagit de försiktighetsåtgärder som vi kan. Till exempel går inte barnen inom småbarnspedagogiken till "mulleskogen" i de områden där varg har observerats, säger Törnroos i ett pressmeddelande.

Hon säger att det är synd eftersom det påverkar barnens lärmiljö och efterlyser en lösning.

– Som ansvarig för verksamheten hoppas jag att vi får en hållbar lösning för dylika situationer. Det är viktigt att vi behandlar alla barn och elever i kommunen jämlikt.

SFP:s gruppordförande Christoffer Ingo säger i ett pressmeddelande att gruppen tar vargarna på största allvar. Han ber invånarna anmäla vargobservationerna i första hand till ansvariga myndigheter och rovdjurskontaktpersoner som kan ta till åtgärder.

– Vi behöver invånarnas hjälp med att övertyga ansvarig myndighet att vargarna utgör ett hot för allmänheten. Ser man en varg nära bebyggelse ska man följa polisens anvisningar och ringa 112. Är vargen på längre avstånd är det Viltcentralens rovdjurskontaktperson som gäller.

Han fortsätter:

– Finlands rovdjurspolitik är inte längre hållbar. Vargarna är statens, inte Korsholms. Vi vill inget annat än att göra oss av med vargarna, men det enda vi i nuläget kan göra är att skydda daghems- och skolbarn under skoltid genom att begränsa barnens rörlighet.

Kommentarer

Jan spräckte bildäcket i grop på Strandvägen: "Alla skyller på varandra, ingen ersätter"

Nyhetsbild
Jan Lång tycker det är hopplöst att söka om ersättning för skadorna på bilen. "Tillslut börjar de väl skylla på dem som krossat gruset" säger han. Foto: Mikael Nybacka
Det blev en rejäl smäll då Jan Lång körde i en grop mitt på Strandvägen i Malax. Men att hitta någon som tar på sig ansvaret visade sig vara svårt.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan