Korsholm bekymrar sig över vargarna – "Dagisbarnen går inte längre till mulleskogen"

NyhetsbildZoom
Korsholm tar vargarna på allvar, skriver politiker och tjänstemän i ett pressmeddelande. Foto: Arkiv/Tom Forsman
Politiker och tjänstemän i Korsholm är bekymrade över de vargobservationer som har gjorts i kommunen. Situationen har lett till att man tvingas begränsa skol- och dagisbarnens rörlighet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När SFP-gruppen i Korsholm samlades för gruppmöte på tisdagen diskuterade gruppen varghotet i området Södra Korsholm. Kommunens bildningsdirektör Anna Törnroos deltog i mötet och informerade politikerna om möjligheterna till åtgärder.

– Situationen vi har i området är bekymmersam. Vi har inom småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen vidtagit de försiktighetsåtgärder som vi kan. Till exempel går inte barnen inom småbarnspedagogiken till "mulleskogen" i de områden där varg har observerats, säger Törnroos i ett pressmeddelande.

Hon säger att det är synd eftersom det påverkar barnens lärmiljö och efterlyser en lösning.

– Som ansvarig för verksamheten hoppas jag att vi får en hållbar lösning för dylika situationer. Det är viktigt att vi behandlar alla barn och elever i kommunen jämlikt.

SFP:s gruppordförande Christoffer Ingo säger i ett pressmeddelande att gruppen tar vargarna på största allvar. Han ber invånarna anmäla vargobservationerna i första hand till ansvariga myndigheter och rovdjurskontaktpersoner som kan ta till åtgärder.

– Vi behöver invånarnas hjälp med att övertyga ansvarig myndighet att vargarna utgör ett hot för allmänheten. Ser man en varg nära bebyggelse ska man följa polisens anvisningar och ringa 112. Är vargen på längre avstånd är det Viltcentralens rovdjurskontaktperson som gäller.

Han fortsätter:

– Finlands rovdjurspolitik är inte längre hållbar. Vargarna är statens, inte Korsholms. Vi vill inget annat än att göra oss av med vargarna, men det enda vi i nuläget kan göra är att skydda daghems- och skolbarn under skoltid genom att begränsa barnens rörlighet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan