|

Industrifacket utlyser dygnslång proteststrejk i Österbottens största företag

NyhetsbildZoom
Wärtsiläs fabrik vid Metviken i Vasa. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
ABB, Wärtsilä, UPM-Kymmene, Rani Plast, Skaala och Boliden är några av de företag som berörs när Industrifacket strejkar. I ett dygn avbryts all verksamhet i de strejkdrabbade fabrikerna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Industrifacket har utlyst en politisk strejk som protest mot den uppsägningslag som regeringen driver. Strejken omfattar alla arbetsskift på ett antal utvalda fabriker.

Protesten berör de skiften som enligt arbetsschemat inleds mellan onsdagen den 3 oktober klockan 00.00 och torsdagen den 4 oktober klockan 00.00.

Strejken omfattar allt arbete på arbetsplatsen och omfattar alla arbetstagare oavsett vad man arbetar med och om man hör till Industrifacket eller inte. Under strejken stannar produktionen. Om processen måste köras ner, görs det innan strejken börjar och körs igång igen efter att strejken är slut.

En strejk är en laglig åtgärd som arbetsgivaren inte får ingripa i. Arbetsgivaren får till exempel inte försöka förhindra arbetstagare att lämna arbetsplatsen eller hota med sanktioner.

Övertidsförbudet som började den 17 september är också i kraft tills vidare.

Kommentarer

Paret Tran grundade nytt företag: "Folket vet inte hur smutsiga deras luftvärmepumpar blir"

Nyhetsbild
BSThanhtung Tran sköter den praktiska delen av företaget medan Pamela Tran sköter den administrativa. Foto: Kevin Åkerlund
Luftvärmepumpar syns i allt fler hushåll, även familjen Tran skaffade sin för ett drygt år sedan. Samtidigt föddes idén till företaget AC-Cleaning.

Mest läst senaste veckan