|

Ex-chefsöverläkare Rauhala: "Lögner gör mig förbannad"

NyhetsbildZoom
Auvo Rauhala gjorde sin sista egentliga arbetsdag på VCS i februari i år. Foto: Mikael Nybacka
Auvo Rauhala må vara pensionerad chefsöverläkare på VCS men kriget om sjukhusets status är inte över. I ett brev till riksdagsledamöterna och president Niinistö kräver han att folkvett tillämpas. Uppdaterad 16.15.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Pensionerade chefsöverläkaren Auvo Rauhala är vanligtvis en lugn man, men inte den här onsdagseftermiddagen .

– Jag blir förbannad av halvsanningar och lögner. När man själv forskar och analyserar och vänder på siffror så har man svårt att tåla sådant. Och så kommer någon och gör helt idiotiska saker och försöker få andra att tro på det man säger på basis av lögner...

Rauhala suckar.

– ...ja, då har man längre inget annat val än att starta sin dator och inleda ett brev med "Bästa riksdagsledamöter och president Niinistö...".


Det var precis vad
Rauhala gjorde på onsdagen. Bakgrunden är långdansen kring VCS status och huruvida det ska ha omfattande jour.

Han är fortfarande både upprörd och besviken över att biträdande justitiekanslern vid två olika tillfällen valde att inte ingripa. Båda gångerna gällde det den statistik som medicinalrådet Timo Keistinen hade gett grundlagsutskottet som beslutsunderlag. Siffrorna gällde verksamheten vid VCS och skulle ligga till grund för sjukhusets öde i vårdreformen.

Siffror som till stora delar enligt Rauhala är endera direkta lögner eller maskerade halvsanningar för att få Vasa att se sämre ut. Han har också angripit var och en av dem i sitt brev till riksdagsledamöterna och president Niinistö.

– Jag har redan länge undrat hur sådant här kan ske i en rättsstat. Trots att vem som helst som är läskunnig kan se att medicinalrådets siffror var felaktiga.

Keistinen anmäldes till justitiekanslern för de felaktiga uppgifterna, men friades båda gångerna.


Rauhala poängterar i sitt brev flera gånger att det är märkligt att ett medicinalråd som tidigare själv varit chefsöverläkare på VCS (åren 2001-2009) kan ge så felaktiga siffror.

– Jag författade brevet delvis så att riksdagsledamöterna och presidenten med egna ögon kunde se hur galna saker medicinalrådet presenterade. Jag har också noggrant bemött varje felaktighet i brevet. Det är alldeles horribelt om man kan besegla ett sjukhus öde på basis av helt felaktiga siffror, säger Rauhala.

Det han förstår minst av allt är bångstyrigheten hos regeringen.

– Varför håller man fast vid tolvmodellen? Regeringen har visat sig kunna backa i många andra ärenden när det visat sig klokt men i det här fallet verkar det helt omöjligt trots att det vore det enda kloka.

De uppenbara felen som Rauhala påtalar gällde saker som dödlighet i samband med olika ingrepp och till exempel antalet vårddygn per patient. Rauhala lyfter bland annat fram obestridliga fakta om att dödligheten i samband med vård inom Vasa sjukvårdsdistrikt de facto är lägst i hela landet under detta årtionde.


Rauhalas farhågor är
tydliga. En specialistläkare studerar i tolv år och är närmare 35 när hen är klar. Tröskeln är hög att packa flyttlasset och se fram emot en 30 år lång karriär i Vasa om regeringen med sitt beslut ger signalen att VCS har låg status.

– Då röstar läkarna med fötterna. Högt utbildade specialister vill ha meningsfulla utmaningar som motsvarar utbildningen.

Rauhala är också besviken på hur hans och regionens kritik mot regeringens hantering av jourfrågan har emottagits.

– Man får lätt intrycket av att man på högre ort anser att Vasaregionen är en dålig förlorare och bara vill bråka. Att Vasa borde nöja sig med det de får. Men de fattar inte att Vasa har en helt annan ställning än de andra sjukhusen som faller utanför modellen.

Han jämför Vasa med sjukhus i Karleby, Tavastehus, Nyslott och S:t Michel som alla är har mindre befolkningsunderlag. De ligger mellan 40- och 100 000 invånare medan Vasa ligger på 170 000.

– Jag hoppas att nästa regering är klokare. Att den innehåller partier som är mera vänliga mot Vasa.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan