|

Rymdfarare överlevde dramatisk nödlandning i Kazakstan

NyhetsbildZoom
Den ryska Sojuzfarkosten kort före avfyrandet från Kazakstan Foto: Bill Ingalls/AP/TT
Rymdraketen hade precis skjutits upp när en av bärmotorerna slutade att fungera. Det resulterade i en dramatisk men lyckosam nödlandning i Kazakstan. Ryssland avbryter nu de bemannade rymdfärderna, i väntan på en utredning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag hoppas att USA kommer att visa förståelse för olyckan med Sojuzraketen. Vi kommer inte att dölja något, säger Rysslands biträdande premiärminister Jurij Borisov enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ombord på Sojuzfarkosten, som skulle till den internationella rymdstationen ISS, fanns den ryske kosmonauten Alexej Ovtjinin och den amerikanske astronauten Nick Hague.

Bilder inifrån rymdraketen visar hur de två skakas runt när problemen uppstår. Men nödlandningen var lyckad och enligt de första uppgifterna mår de efter omständigheterna bra.

Fyra helikoptrar med räddningspersonal skickades från basen till platsen där rymdfarkosten landat i centrala Kazakstan. Väl på plats undersöktes rymdresenärerna men läkare kunde konstatera att de inte behövde medicinsk vård.

Både den amerikanska rymdstyrelsen Nasa och ryska medier understryker att de är i god form.

Zoom

Den amerikanska astronauten Nick Hague vinkar till sin son före avfärden med den ryska Soyuz-farkosten från Kazakstan. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TTISS och Sojuz

  • Den första biten till det som skulle bli rymdstationen ISS (International Space Station) skickades upp med en rysk raket 1998.
  • Två år senare var stationen redo för människor att vistas där, och den första besättningen kom dit i november 2000.
  • Samtidigt fortsatte utbyggnaden av ISS, som blev klar 2011.
  • Sojuz är en rymdfarkost som transporterar människor och förnödenheter till och från stationen.
  • Källa: Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa (TT)

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan