|

Hög värme mest riskfylld för norrlänning – skillnaden förbluffande stor

NyhetsbildZoom
Dagar då temperaturen ligger över 27 grader ökar antalet dödsfall. Detta gäller särskilt i norr. Foto: Erik Johansen/TT/Arkiv
Det tycks som om det är svårare för norrlänningar att klara högre temperaturer än för personer som bor längre söderut. – Vi misstänkte att det kunde vara så, men blev överraskade över hur stor skillnaden var, säger forskaren Daniel Oudin Åström.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hög värme är påfrestande för kroppen och en ny svensk studie visar att detta särskilt gäller i norra Sverige. Slutsatsen är att en temperatur över 27 grader ökar antalet dödsfall i Götaland och Svealand med ungefär 10 procent, jämfört med ungefär 30 procent i Norrland.

– Vi misstänkte ju att det kunde vara så, men blev överraskade över hur stor skillnaden var, säger Daniel Oudin Åström, en av forskarna bakom studien.

Resultatet kanske inte är särskilt förvånande. SMHI meddelar att det blir hög värme när temperaturen når 26 grader och detta oavsett var i landet värmen väntas och vilken medeltemperaturen där är.

– Det är en mer extrem temperatur i Luleå än i Stockholm. Helt enkelt för att folk inte är vana vid det, säger han.

Dels handlar det om att vänja sig vid högre temperaturer och anpassa sin vardag, till exempel genom hur man klär sig, rör på sig, installerar fläktar och annat som kan motverka hetta, dels om hur kroppen rent fysiologiskt anpassar sig till vissa temperaturer och plötsliga större skillnader.

– Folk är inte anpassade, varken fysiologiskt eller beteendemässigt, säger Daniel Oudin Åström.

Med den nya kunskapen kan det bli aktuellt att gå ut med meddelanden om hög värme vid lägre temperaturer specifikt i norr. Den nuvarande gränsen vid 26 grader har satts efter studier gjorda enbart i Stockholmsområdet.

– Det kanske inte är så bra att ha ett nationellt värmevarningssystem som bygger på data från Stockholm. Utan kanske måste varna vid olika temperaturer i olika delar av landet.

Studien visade också att dödligheten vid värme ökade mer i socioekonomiskt utsatta områden än i andra bostadsområden.

– Det kan vara så att ekonomiskt utsatta grupper inte har samma möjligheter att undvika värmen, men det är inget vi kunnat undersöka närmre, säger Daniel Oudin Åström.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan