|

Börsoron sprider sig i världen – Stockholmsbörsen ner 2,5 procent

NyhetsbildZoom
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom. Foto: Jessica Gow/TT/arkiv
En våg av börsoro sprider sig från Wall Street. Stockholmsbörsen är inget undantag utan faller med cirka 2,5 procent efter en natt präglad av börsras på flera stora asiatiska börser.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nedgången på Stockholmsbörsen är bred med 29 av 30 aktier i OMXS30 på minus.

– Det är en tydlig riktningsangivelse att folk är på väg ur aktiemarknaden, säger Peter Malmqvist, chef på Analysguiden.

– Den sektor som blir hårdast träffad är den konjunkturkänsliga verkstads- och basindustrin. Den skakiga USA-handeln smittar även av sig på internationella bolag, tillägger han.

Turbulensen är stor även för valutor, där Kinas yuan dyker till den lägsta nivån på över ett och halvt år. Samtidigt pressas räntor uppåt på många håll, inte minst för länder som skuldtyngda Italien vars betalningsförmåga på sikt börjar ifrågasättas allt mer.

Epicentrum för börsturbulensen är Wall Street, där Dow Jones industriindex på lite drygt en vecka tappat nästan 5 procent och därmed har raderat ut två månaders kurslyft.

Och Wall Streets färd nedåt ser ut att förlängas. Terminskontrakten pekar inför torsdagens USA-handel nedåt och risken för kraftig turbulens är hög.

CBOE:s Vix-index – även kallat Skräckindex – mäter hur stora kursrörelserna är bland storbolagen på börsen och ligger på den högsta nivån på ett halvår.

I Asien rasade under natten Shanghaibörsen med 5,2 procent, medan Tokyobörsens Nikkei 225-index föll 3,9 procent.

Stoxx 600-index, som mäter utvecklingen för europeiska storbolag, sjunker 1,8 procent och är därmed nere på den lägsta nivån sedan januari 2017.

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är börsnedgångarna en naturlig följd av att konjunkturen har passerat sin topp.

– Det rör sig om en viss avmattning, men ingen tvärnit, säger han till TT.

Enligt honom beror fallet på en oro för vad som ska hända med tillväxten framöver.

– Världen befinner sig i ett läge där vi har passerat tillväxttoppen, och frågan är nu hur mycket den kommer att bromsa in.

Vid toppen av en konjunktur skapas också osäkerhet kring hur mycket inflationen kommer att stiga och vad som kommer att hända med de långa räntorna.

– Dessutom står vi på tröskeln till en rapportsäsong.

De signaler Robert Bergqvist får från företagen är trots allt positiva. Handelskriget oroar visserligen, men det finns inga tendenser till vikande efterfrågan eller att man börjat stoppa investeringar.

– Börserna i USA har pekat nästan rakt uppåt i flera år. Då kommer alltid frågan om vi kanske når slutet nu, och om det är dags att minska andelen aktier i portföljen.

Han konstaterar att vi befinner oss i en fas då tillväxten börjar mattas av och därmed också företagens vinster.

– Det skapar ett lite mer defensivt beteende. Folk tycker kanske inte att det är läge att lämna börsen, men man är betydligt mer på tårna. Sådana här förändringar skapar alltid stora rubriker, och det gör folk nervösa.

Robert Bergqvist tror dock på en lugnare marknad efter de kommande veckornas delårsrapporter.

Men för Stockholmsbörsen väntar sannolikt en stökig dag, med börsfall några procent under öppnandet. Stockholmsbörsen speglar den globala ekonomin, men påverkas inte så mycket av vad som händer i Sverige, påpekar han. De pågående stökiga regeringsförhandlingarna har till exempel mycket liten betydelse.

– Vi vill gärna se Stockholmsbörsen som en lista på svenska aktier, men så är det ju inte.

På marknaden är det efter de kraftiga kursnedgångarna nu många som tar sats inför inflationssiffrorna för september från USA.

En oväntat låg inflation drar ned risken för snabba räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve, vilket skulle minska trycket nedåt på aktier. En oväntat hög inflation skulle å andra sidan riskera att fördjupa börsfall runt om i världen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Staden river vid Wolffskavägen 24 – tomten ska säljas

VASA Det gamla missbrukarboendet vid Wolffskavägen 24 rivs. Sedan ska stadens sälja tomten.

Nyhetsbild
Lokalt

Långtradare frontalkrockade med personbil – en person förd till sjukhus

PÖRTOM En större trafikolycka har inträffat vid Dalbacken längs riksväg 8 i Pörtom. Vägen är enligt de första uppgifterna avstängd efter olyckan.

Nyhetsbild
Inrikes

Nya skatter och nedskärningar i företagsstöden ska bekosta De grönas skuggsatsningar

De gröna presenterar en skuggbudget med stora satsningar på utbildning och fattigdomsbekämpning. Satsningarna ska bekostas bland annat med nya flyg- och sockerskatter.

Mest läst senaste veckan