|

Vapenlagen till riksdagen – hindrar inte de med vapenhobby

NyhetsbildZoom
De största ändringarna som gjordes utifrån remissvaren har att göra med bland annat tillståndsplikten i fråga om laddningsanordningar med stor kapacitet. Foto: Arkiv/123rf
Regeringen lämnade in en proposition till riksdagen den 11 oktober med förslag till ändringar i skjutvapenlagen, lagen om frivilligt försvar samt värnpliktslagen. Målet är att farliga vapen inte hamnar i fel händer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De största ändringarna som gjordes utifrån remissvaren har att göra med bland annat tillståndsplikten i fråga om laddningsanordningar med stor kapacitet. Dessutom innefattar ändringarna formuleringarna om och åldersgränserna för det så kallade reservistundantaget. Längden på de tider som krävs i fråga om aktiv hobbyverksamhet samt vapentillstånd för sammanslutningar nämns också.

– Med tanke på dem som utnyttjat laddningsanordningar med stor kapacitet på rätt sätt är det väsentligt att de vapentillstånd som beviljats före juni 2017 är giltiga också efter lagändringen, säger inrikesminister Kai Mykkänen.

Definitionerna av skjutvapenlagens vapenkategorier och bestämmelserna om vapentillstånd ändras så att de motsvarar vapendirektivändringen från EU. Exempelvis flyttades skjutvapen för självladdande enkelskott med laddningsanordning med stor kapacitet till kategorin förbjudna skjutvapen till så kallade kategorin A. En del av de vapen som tidigare hört till kategori B (skjutvapen för vilka det krävs tillstånd) flyttats till kategori A (förbjudna skjutvapen).

Vapen som hör till kategori A kan användas i skytteutbildning

EU-medlemsstaterna har möjlighet att bevilja tillstånd för förvärv och innehav av förbjudna skjutvapen till exempel för försvarsändamål samt för museer, samlare och tävlingsskyttar. Denna möjlighet utnyttjas i regeringens proposition med förslag till lag.

Regeringen föreslår även att reservist- eller skyttesportorganisationer beviljas tillstånd för vapen i kategori A för sportskytteutbildning. Sportskyttar för skjutvapen för självladdande enkelskott med laddningsanordning med stor kapacitet och för särskilt korta halvautomatiska vapen ska också kunna beviljas tillstånd.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan