EU:s dataskyddsförordning GDPR har gett upphov till en flodvåg av anmälningar till Dataombudsmannens byrå, skriver Lännen Media. Förordningen trädde i kraft den 25 maj och enligt dataombudsman Reijo Aarnio har det rasslat in 1 300 anmälningar om dataskyddsincidenter sedan dess. Enligt honom är nästa steg att börja göra kontroller.

– En kontroll innebär till exempel att vi tar oss till platsen och gör en 1-2 dagar lång undersökning, säger Aarnio till Lännen Media.

I Finland har den nya nationella lagstiftningen om dataskydd ännu inte trätt i kraft, vilket innebär att dataombudsmannens möjligheter att utfärda sanktioner är begränsade. När den nya lagstiftningen trätt i kraft kan företag med brister i sitt dataskydd till exempel få böter på flera miljoner euro. Å andra sidan kan det också räcka med en varning, och i alla fall utfärdas inte sanktioner.

Sverige har däremot redan uppdaterat sin lagstiftning och enligt nätpublikationen Di Digital har den svenska myndigheten Datainspektionen inlett dataskyddsutredningar mot 66 olika aktörer.