|

Alliansen har inte enats i regeringsfrågan – krav på blockbrytande samarbete

NyhetsbildZoom
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Anders Wiklund/TT/arkiv
Moderatledaren Ulf Kristersson måste nu överväga nästa drag i regeringsfrågan. Center står fast vid kravet på blocköverskridande samarbete.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Moderaterna höll på fredagen en extrainkallad riksdagsgrupp för att diskutera regeringsfrågan. Kristersson var fåordig när han passerade journalisterna på väg in på mötet.

– Vi ska diskutera läget, sade han och tillade att det fanns många frågor att prata om.

Efteråt valde Kristersson att undvika journalisterna helt och lämnade möteslokalen en annan väg utan att säga något.

Om några dagar måste Kristersson ge besked till riksdagens talman om hur det har gått i försöken att bilda en ny regering.

Moderatledaren gav i tisdags i en delrapport beskedet till talmannen att dörren till samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna var stängd. Kristersson uppgav också att han tillsammans med sina "Alliansvänner" nu ska diskutera andrahandsalternativ.

Centern och Liberalerna har krävt samarbete över blockgränsen för att sätta sig i en Alliansregering.

Centern höll i torsdags ett möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen för att diskutera regeringsfrågan. Även efter det mötet står partiet fast vid sin linje att en Alliansregering måste ha blocköverskridande samarbete med S och kanske även MP.

Ingen av de riksdagsledamöter som lämnade Centerns möte i torsdags vill ge några som helst kommentarer.

Centerledaren Annie Lööf var dock redan i tisdags kritisk till att Kristersson gett upp försöken att till samarbete med S. Hon tyckte då att Moderatledaren gett upp för tidigt.

Centern anser att bollen nu ligger hos Kristersson när det gäller vilket besked han ska ge talmannen på tisdag. Då har de två veckor förflutit som moderatledaren fått på sig att sondera terrängen för en ny regering.

Jag rekommenderar artikeln
Visa fler
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan