|

Alliansen har inte enats i regeringsfrågan – krav på blockbrytande samarbete

NyhetsbildZoom
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Anders Wiklund/TT/arkiv
Moderatledaren Ulf Kristersson måste nu överväga nästa drag i regeringsfrågan. Center står fast vid kravet på blocköverskridande samarbete.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Moderaterna höll på fredagen en extrainkallad riksdagsgrupp för att diskutera regeringsfrågan. Kristersson var fåordig när han passerade journalisterna på väg in på mötet.

– Vi ska diskutera läget, sade han och tillade att det fanns många frågor att prata om.

Efteråt valde Kristersson att undvika journalisterna helt och lämnade möteslokalen en annan väg utan att säga något.

Om några dagar måste Kristersson ge besked till riksdagens talman om hur det har gått i försöken att bilda en ny regering.

Moderatledaren gav i tisdags i en delrapport beskedet till talmannen att dörren till samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna var stängd. Kristersson uppgav också att han tillsammans med sina "Alliansvänner" nu ska diskutera andrahandsalternativ.

Centern och Liberalerna har krävt samarbete över blockgränsen för att sätta sig i en Alliansregering.

Centern höll i torsdags ett möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen för att diskutera regeringsfrågan. Även efter det mötet står partiet fast vid sin linje att en Alliansregering måste ha blocköverskridande samarbete med S och kanske även MP.

Ingen av de riksdagsledamöter som lämnade Centerns möte i torsdags vill ge några som helst kommentarer.

Centerledaren Annie Lööf var dock redan i tisdags kritisk till att Kristersson gett upp försöken att till samarbete med S. Hon tyckte då att Moderatledaren gett upp för tidigt.

Centern anser att bollen nu ligger hos Kristersson när det gäller vilket besked han ska ge talmannen på tisdag. Då har de två veckor förflutit som moderatledaren fått på sig att sondera terrängen för en ny regering.

Visa fler
Kommentarer
|

Nya dödsfall på överfullt Mount Everest

Nyhetsbild
Det har varit en svart vecka på Mount Everest. Under lördagen steg veckans dödstal till åtta efter att en brittisk man mist livet på världens högsta berg. Arkivbild. Foto: Molly Sprayregen
Världens högsta berg, Mount Everest, fortsätter att skörda dödsoffer bland mängder av klättrare som drömmer om att nå dess topp. På en vecka har åtta människor mist livet – senast under lördagen då en brittisk man omkom.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan