"Arabvärlden behöver en modern variant av gamla tiders transnationella medier", skriver Khashoggi i artikeln , som hans översättare lämnade in till Washington Post dagen efter att han rapporterades försvunnen.

"Genom skapandet av ett oberoende internationellt forum, avskilt från inflytande från nationalistiska regeringar som sprider hat genom propaganda, skulle vanliga människor i Arabvärlden kunna ta itu med de strukturella problem som deras samhällen står inför", fortsätter den saudiske dissidenten, som i tidigare artiklar vid flera tillfällen kritiserat sitt hemlands mäktige kronprins Mohammed bin Salman.

Exakt vad som hänt Khashoggi efter att han för två veckor sedan gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul är ännu oklart. Men läckor från turkiska källor har talat om att det finns bevis för att han mördats och styckats av en grupp saudier som anlänt till Istanbul samma dag, och sedan kort därefter lämnat Turkiet igen.

På Washington Post har man inga förhoppningar om att han finns vid liv.

"Detta är den sista artikel av honom som jag kommer att redigera", skriver tidningens internationella debattredaktör Karen Attiah.

Turkisk polis och rättsmedicinska tekniker undersökte den saudiske generalkonsulns bostad i Istanbul under nio timmar på onsdagen. Senare genomsökte man även återigen konsulatet, i jakten på spår efter journalisten.

Samtidigt fortsätter fler detaljer läcka ut från turkiska källor. Den regeringsvänliga tidningen Yeni Safak uppger, enligt AFP, att man har tagit del av ljudinspelningar där det kan höras hur Khashoggi förhörs under tortyr – och får sina fingrar avklippta för att sedan halshuggas.

På en av ljudupptagningarna ska generalkonsuln Mohammad al-Otaibi höras be förhörspersonerna att genomföra tortyren någon annanstans. "Om du vill leva när du kommer tillbaka till Saudiarabien, så var tyst!" hörs en annan röst säga, enligt Yeni Safak.

Liksom många tidigare uppgifter som läckt ut har dessa dock inte bekräftats från officiellt håll.

Oavsett vad som hänt Khashoggi har hans försvinnande kastat en lång skugga över kronprins Mohammed bin Salman försök att framställa sig som en progressiv förnyare. Bland annat har en rad aktörer ställt in sin närvaro vid en planerad investerarkonferens i Saudiarabien i nästa vecka.

Men USA:s president Donald Trump har hittills hållit sig avvaktande. På onsdagen ifrågasatte han om Turkiet verkligen har bevis på att Khashoggi mördats på konsulatet. När han fick frågor om hur USA kan tänkas straffa Riyad om uppgifterna visar sig stämma betonade presidenten att de nära relationerna med Saudiarabien är viktiga i kampen mot terrorism.

Han lyfte också ett stort avtal om framtida vapenförsäljning till kungariket.

Trump kommer att träffa sin utrikesminister Mike Pompeo under torsdagseftermiddagen, för att förhöra sig om vad som framkommit i dennes möten med saudiska och turkiska företrädare i veckan.