Regeringen i Sverige godkänner Åklagarmyndighetens ansökan om att väcka åtal mot Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter för grovt folkrättsbrott i Sudan.

– Mot bakgrund av brottets allvar så anser jag att här måste rättvisan ha sin gång, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det rör sig om en allvarlig brottsmisstanke och det finns också en klar anknytning till Sverige.

Riksåklagaren behöver ha tillstånd av regeringen för att väcka åtal när det gäller brott som begåtts utomlands av utländska medborgare. I detta fall finns misstankar mot en svensk medborgare och en schweizisk medborgare.

När och om det blir åtal är fortfarande oklart. Åklagaren Henrik Attorps säger att han är i förundersökningens slutskede. Han har ännu inte skickat ut slutdelgivningen till de misstänkta – något som måste göras innan åtal får väckas. Om något nytt tillkommit i utredningen vill han inte gå in på.

– Men utredningsläget är gott, säger han.

Det något ovanliga förfarandet om att hos regeringen söka tillstånd för att väcka åtal, skickade han in i juni.

– Det måste göras när brotten har begåtts utomlands. Det är inget konstigt, det står i brottsbalken, säger Attorps.

Lundin Petroleum bildades ur Lundin Oil som 1997–2003 bedrev verksamhet i södra Sudan, där ett inbördeskrig rasade. Tusentals människor dödades, byar brändes och befolkningen fördrevs. Bolaget har anklagats för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro.

Regeringen har också prövat brottets allvar.

– Här rör det sig om medhjälp till grovt folkrättsbrott som är väldigt allvarligt.

Sveriges regering ska också pröva anknytningen till Sverige.

– Här handlar det om en svensk och ett svenskt börsnoterat företag, så du har också en klar anknytning, säger Johansson.

Lundin och Schneiter är sedan 2016 delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Förundersökningen inleddes 2010 och ett 50-tal målsäganden i Sudan har identifierats.

"Vi tycker att det är oacceptabelt att justitiedepartementet har godkänt den här ansökan från åklagaren om att driva ärendet vidare."
Robert Eriksson
Lundin Petroleums presschef


I januari i år genomfördes husrannsakningar på Lundin Petroleums kontor i Sverige och Schweiz.

– Vi tycker att det är oacceptabelt att justitiedepartementet har godkänt den här ansökan från åklagaren om att driva ärendet vidare, säger Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson till TT.

– Vi har inkommit med yttranden till departementet som visar på uppenbara juridiska brister och beskrivit varför vi anser att förundersökningen bör läggas ner.

Han ifrågasätter starkt hur justitiedepartementet i Sverige granskat de skrivelser som Lundin inkommit med, och säger att de misstänkta inte fått komma och träffa företrädare för justitiedepartementet trots att de bett om det.

– Vårt huvudbudskap är inte annorlunda än tidigare, vi är fortsatt övertygade om att inga representanter för Lundin har begått några felaktigheter.

– Den här förundersökningen är inne på sitt nionde år, så den har hållit på väldigt länge. Skulle det i framtiden fattas beslut om att verkligen väcka åtal, så kommer vi att kraftfullt bestrida det.