|

Längre liv med antiinflammatorisk kost

NyhetsbildZoom
Forskarna hoppas att det kan leda till att människor får i sig mindre rött kött, chips och läsk. Foto: Christine Olsson / TT
Att äta livsmedel som har en antiinflammatorisk effekt kan ge ett längre liv, visar en studie bland 70 000 svenskar. Forskarna hoppas att det kan leda till att människor får i sig mindre rött kött, chips och läsk, skriver UNT.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Slutsatsen att antiinflammatorisk kost kan ge ett längre liv drar forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet i en studie bland nära 70 000 medelålders och äldre kvinnor och män.


Deltagarna, som bor i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, fick fylla en stor enkät där de bland annat fick svara på vad de åt och drack. Utifrån svaren, och med en hjälp av halterna av inflammationsämnet CRP i blodet från 3 500 av de kvinnliga studiedeltagarna, räknade forskarna ut en poäng i ett 16-gradigt antiinflammatoriskt kostindex, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Sexton år efter att enkäterna fyllts i följde forskarna upp deltagarna. Då 16 000 av testpersonerna dött. Men dödligheten var lägre bland deltagarna som fått höga poäng i indexet. Forskarna, vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, såg också att personerna med låga poäng dog vid en lägre ålder. Skillnaden i livslängd mellan de som hade låga och höga tal och som var ickerökare var sju månader, medan det för rökare var 1,7 års skillnad.

– Rökning har kraftigt inflammationsframkallande effekter, som utan motverkande krafter bland annat påskyndar utvecklingen av åderförkalkning. Hos personer som aldrig har rökt är den inflammatoriska aktiviteten i kroppen förmodligen i allmänhet lägre och därmed också nyttan mindre av att sänka den ytterligare, säger professor Alicja Wolk till tidningen.

Fakta: Antiinflammatorisk mat

  • Livsmedel med antiinflammatorisk potential är bland annat frukt och grönt, te, kaffe, müsli/havregryn, ost med låg fetthalt, choklad, oliv- och rapsolja, baljväxter, nötter och måttliga mängder öl eller vin.
  • Livsmedel som i stället riskerar att öka inflammatoriska risken är kött, inälvsmat, chips, läsk och saft.
  • Källa: UNT (TT)

Kommentarer
|

Analytiker: Finland bidrar indirekt till illegal handel med mänskliga organ i Kina

Nyhetsbild
David Matas, Marja Heinonen-Guzejev, Enver Tohti och Ethan Gutmann påtalade den illegala organhandeln i Kina i samband med ett seminarium i Helsingfors. Foto: Mikael Sjövall/SPT
Tiotusentals olagliga transplantationer av mänskliga organ sker varje år i Kina. Organen har ofta skurits ur avrättade politiska fångars kroppar, uppger en grupp experter som besökte Helsingfors på onsdagen.

Mest läst senaste veckan