Just nu pågår World Circular Economy Forum i Yokohama i Japan. Det är Sitra som ordnar evenemanget – världens främst för cirkulär ekonomi – tillsammans med Japans miljöministerium.

Till konferensen har man bjudit in över tusen beslutsfattare, experter och innovativa representanter från näringslivet från cirka 100 länder. En av dem som fått inbjudan är Joakim Strand (SFP), riksdagsledamot och stadsfullmäktiges ordförande i Vasa.

– Det är utmärkt att Sitra och Finland lyckas gå i bräschen för klimatarbete på detta sätt. Konferensen är även ett utmärkt tillfälle att marknadsföra det kunnande vi har i Österbotten samt knyta nya kontakter. Redan under söndagen och måndagen hann jag föra många goda diskussioner med ministrar, ambassadörer och stora investerare, säger Strand i ett pressmeddelande.

På måndagen undertecknade ministrarna Kimmo Tiilikainen och kollegan Yoshiaki Harada på plats i Yokohama ett samarbetsavtal mellan länderna som handlade om miljöfrågor.

– Finland och Japan har länge haft goda relationer och mångsidiga handelsförbindelser. I och med Finlands EU-ordförandeskap och Japans G20-värdskap 2019 har vi en unik möjlighet att tillsammans visa globalt ledarskap inom bland annat cirkulär ekonomi, säger Strand.

Han är tillbaka i Finland på onsdag.