Vid utrikesministeriet gäller nolltolerans mot osakligt beteende och sexuella trakasserier, men bara på pappret, skriver Förhandlingsorganisationen för de högt utbildade inom den offentliga sektorn Fosu i ett pressmeddelande. Fosu har påträffat flera fall av trakasserier som inte har utretts enligt ministeriets riktlinjer.

Enligt Fosu har arbetsgivaren förminskat frågan och kritiserat anställda som har bett ministeriet åtgärda problemen. I Fosus enkät visade det sig att det har gjorts 54 anmälningar om trakasserier men att endast 13 fall hade utretts enligt ministeriets riktlinjer. I 17 fall följdes riklinjerna inte alls, medan personen som gjort anmälan inte visste hur frågan framskridit i 24 fall. 376 anställda svarade på enkäten.

– Det är en väldigt oroväckande signal om arbetsgemenskapen i tystnad godkänner osakligt beteende eller trakasserier. Personalens representanter måste kunna ingripa så att osakligheterna inte får skadliga följder, säger Katja Aho, advokat vid Fosu.

Utrikesministeriet tillbakavisar Fosus anklagelser.

– Jag är väldigt förbryllad över nyheten, vi har rett ut alla trakasserier som har kommit till vår kännedom. Vi känner inte till ett enda trakasserifall som inte skulle ha utretts, säger Valtteri Hirvonen som ansvarar för de anställdas välbefinnande på Utrikesministeriet.

Hirvonen säger att Fosus anklagelser kommer som en överraskning och att Utrikesministeriet ser väldigt allvarligt på alla anmälningar av trakasserier.

– Det känns som att anklagelserna baserar sig mera på rykten än egentliga fakta.

Hirvonen säger att han måste reda ut vad anklagelserna grundar sig på.

– Vi har verkligen inte hört att någonting skulle ha mörklagts eller sopats under mattan. Det kan förstås finnas fall som vi inte känner till om det inte har gjorts en anmälan.

Enligt Fosu har utrikesministeriet svartmålat anställda som fört frågan på tal. Hur ser du på det?– Det är förbryllande. Jag har inte hört om någonting sådant och det är svårt att tro med tanke på att vi har absolut nolltolerans för trakasserier och ser väldigt allvarligt på det här, säger Hirvonen.