|

TEST: Vi testar chokladkalendrar och utser en vinnare

NyhetsbildZoom
Chokladkalendertest. Foto: Heidi Kojonen
Det är hög tid att skaffa årets chokladkalender. Men vilken ska man satsa på? Ta några minuter och läs vårt test. Vi har nämligen en vinnare!
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

 

Har du ännu inte köpt en chokladkalender? Vänta några minuter och se först vårt chokladkalender-test! Vi hjälper dig i djungeln och utser en vinnare bland sju olika sorters chokladkalendrar.

Dessutom har vi slängt i två bubblare i testet. En kalender med supersura godisar och en kalender för den samvetsgranna. Kalendern är utan socker, med dadelgodis och torkade äppelbitar. 

I vanlig ordning betygsätter vi kalendrarna med poäng mellan 1 och 5, varav 5 är toppbetyg. 

Motsvarar sista luckan förväntningarna? Hur smakar godiset? Och finns det pyssel på kartongen? Det här är några frågor panelen utreder. I panelen sitter Roy Mäki-Fränti, journalist, Sara Storbäck, praktikant och Alexandra Furu, journalist.

Zoom

Pokemon-kalendern har 25 luckor och lovar större godisar i kalenderns sista luckor. Foto: Heidi Kojonen


1. POKEMON
Pris: 2,89 euro, kilopris: 32,11 euro. Bonus: 25 luckor.

Roy: Jag gillar att det är olika bilder bakom varje lucka men jag förstår inte varför de har använt folie. Smaken är traditionell. 2,5 poäng.

Sara: Det är typisk chokladkalenderchoklad, mjölkchoklad men väldigt söt. Jag hade önskat något mer speciellt i sista luckan. 2 poäng.

Alexandra: Det är ju roligt med 25 luckor, då kan man ta två när man är extra sugen. Det smakar inte potatismjöl i munnen och det är ju positivt. 2 poäng.

TOTALPOÄNG: 6,5
*
*
*

Zoom

Mars. Foto: Heidi Kojonen


2. MARS
Pris: 3,89 euro, kilopris: 35,04 euro.

Roy: Ska det inte vara Mars-choklad i? Jag är bara besviken. Sista luckan är roligare än i förra kalendern, men det är inte ett tillräckligt stort plåster på såren. 2 poäng.

Sara: Här var det också folie. Smakar den inte mer än den förra? Jag hade nog förväntat mig Mars-choklad i varje lucka och en fullstor Mars i sista luckan. 1,5 poäng.

Alexandra: Vilken besvikelse! Och sista luckan, den är jättestor med en jätteliten Mars! Men den är ändå bättre än Pokemon-kalendern. 2 poäng.

TOTALPOÄNG: 6
*
*
*

Zoom

Minion-kalender. Foto: Heidi Kojonen


3. MINION
Pris: 3,99 euro, kilopris: 33,25 euro.

Roy:
Jag vill bara veta vad han tittar på. Att den är inslagen i papper känns lite: "Ska vi ta en chokladbit efter kaffet"? Och inga bilder bakom luckorna. 1,5 poäng.

Sara:
Jag gillar kalenderns utformning, den är gullig. Men jag hade hoppats lite mer på smaken. Chokladen är torr. 2 poäng.

Alexandra:
Nu är vi inne på riktigt mjölig choklad. Det här är en kalender man ger åt den som annars äter upp hela på en gång. Den här vill man inte ha, utan sparar den. 1 poäng. 

TOTALPOÄNG: 4,5

*
*
*

Zoom

Fazer. Foto: Heidi Kojonen


4. KARL FAZER
Pris: 6,99 euro, kilopris: 39,94 euro.

Roy:
Den är ju fin med en bild på Kluuvikatu i Helsingfors. Men är man ändå inte lite trött på chokladkonfekt? Efter år av ackumulerad trötthet på konfekt... 2,5 poäng.

Sara:
Den här funkar som en gå bort-present och jag är positivt överraskad. Jag hade gett en femma om sista luckan var lite mer speciell. Den får 4 poäng.

Alexandra:
Nu blir jag glad, chokladkonfekt i en julkalender! Det fanns ju en risk att det var Fazers blå i varje lucka. Jag älskar konfektgrejen och tycker att man aldrig kan få för mycket konfekt. 4,5 poäng. 

TOTALPOÄNG: 11
*
*
*

Zoom

Dumle. Foto: Heidi Kojonen


5. DUMLE
Pris: 6,99 euro, kilopris: 33,29 euro. Testets vinnare!

Roy:
Den här får pluspoäng direkt, det finns pyssel och ordsök på insidan! Jag gillar att den tilltalar alla, här är en snowboard, en konståkare... Och en stor choklad i sista luckan. 3,5 poäng.

Sara:
Jag gillar att det är olika sorters Dumle men alltså ordval som "swag" och "yolo" känns ju lite 2013. 4 poäng.

Alexandra:
Jag gillar sista luckan, så här ska det vara! Det här är rätt. Den håller för alla förväntningar och gör rätt på många sätt, men är inte lika bra som förra kalendern. 4 poäng.

TOTALPOÄNG: 11,5
*
*
*

Zoom

Kinder. Foto: Heidi Kojonen


6. KINDER MINIMIX 
Pris: 7,19 euro, kilopris: 51,97 euro. Testets dyraste chokladkalender!

Roy:
Det här är den godaste chokladen i mitt tycke. Lite kul att det är olika bitar i luckorna och jag gillar nytänket med "överraskningsrenen". 3,5 poäng.

Sara:
Kalendern har ett klassiskt utseende och jag gillar designen. Jag tycker också om att man får något mer kreativt i kalendern och att det är olika choklad. Men jag är inget Kinder-fan. 4 poäng.

Alexandra:
Den ser ut som ett julkort. Kalendern har bra med överraskningar och jag tycker det är coolt att det finns två stora chokladgodisar. Kinderchoklad är gott, men är det 24 dagar gott? 3,5 poäng.

TOTALPOÄNG: 11
*
*
*
Zoom

Mumin. Foto: Heidi Kojonen


7. MUMIN
Pris: 2,29 euro, kilopris: 30,53 euro. Testets billigaste kalender!

Roy:
En traditionell kalender, men jag gillar bilden. Det är en ögonblicksbild och ingen poserar, som på de andra kalendrarna. Det här är kalendern till den lillgamle som vill att allt ska vara som förr. 3 poäng.

Sara:
Jag har ju nog sett vackrare Mumin-bilder, både i de japanska Mumin-filmerna och Tove Janssons egna tecknade Mumin. 3 poäng.

Alexandra:
Chokladen var inte jättemjölig. Det här är en väldigt säker kalender, den är varken mer eller mindre. 3 poäng.

TOTALPOÄNG: 9
*
*
*
Zoom

Paw Patrol. Foto: Heidi Kojonen


BUBBLARE 1: PAW PATROL FRUIT FUNK
8,99 euro, kilopris: 52,57 euro. Testets dyraste kalender. Sockerfri, vegansk kalender.

Roy:
Den här kalendern får barnet som stoppar munnen full med sockerflingor när det sover över hos sin kompis, för att det inte får något gott hemma. 1,5 poäng.

Sara:
Jag tycker att det är bra att det finns alternativ till chokladkalendrar, men jag har smakat godare "fruktbars". 1 poäng. 

Alexandra:
Åh nej. Tänk om någon skulle köpa en sån här till mig! Det är en förolämpning till chokladkalendrar. Svårt att ge poäng. Det är en nolla som julkalender, men för den som inte vill ha choklad kanske den är en tvåa. 1 poäng.

TOTALPOÄNG: 3,5.
*
*
*


Zoom

Brain Blasterz med 24 megasura godisar, enligt förpackningen. Foto: Heidi Kojonen


BUBBLARE 2: BRAIN BLASTERZ
Pris: 4,49 euro, kilopris: 46,29 euro. Utlovar 5 av 5 på surhetsskalan.

Roy:
Jag gillar surt godis! Fördelen med såna här godisar är att man äter dem i ett par minuter, minst. En chokladbit äter du ju upp på tio sekunder. 12-åriga Roy hade älskat den här! Jag gillar nytänket, 3 poäng.

Sara:
Visst är godiset surt, men det är inte outhärdligt surt. Jag gillar att man är kreativ med sista luckan och ger en slickepinne. 2 poäng.

Alexandra:
Den här är fruktansvärt surt. Inte äcklig, men... Det är ju ändå en stor besvikelse att det inte är en sur godis i sista luckan. Men det är inte äckligt. 3 poäng.

TOTALPOÄNG: 8
*
*
*
Vinnaren är: Dumle! Kalendern får beröm för variation i luckorna och en rejäl överraskning i sista luckan. Grattis!
 

Kommentarer
|

Amanda från Jakobstad fotar för Therese Lindgrens Instagram

Nyhetsbild
Therese Lindgren och hunden Rasmus. Foto: Amanda Parkkinen
Amanda Parkkinen jobbar som fotograf i Stockholm och när svenska Youtube-stjärnan Therese Lindgren såg Amandas bilder hörde hon av sig.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan