|

Estlandssvenskt arkivmaterial återbördas till Estland

NyhetsbildZoom
Henrik Meinander, ordförande för SLS, framförde organisationens hälsning vid överlåtelseceremonin vid Estlands ambassad. Foto: Ari Sundberg/SPT
Svenska litteratursällskapet (SLS) återbördade på tisdagen kulturhistoriskt värdefullt estlandssvenskt arkivmaterial till det estniska folkkultursarkivet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I samlingen ingår folkloristiska och språkliga uppteckningar på estniska och svenska, samt kartor som har samlats in i de estniska svenskbygderna 1895–1931.

Det estniska folkkultursarkivet, Eesti Rahvaluule Arhiiv (ERA), överförde samlingen till Svenska litteratursällskapet 1932. Materialet återlämnas till Estland som ett led i firandet av Estlands 100-års jubileum.

– Vi är mycket glada över att materialet återvänder till sitt historiska hem, säger chefen Risto Järv på ERA.

Tanken bakom den estniska överlåtelsen av arkivmaterialet 1932 var att göra den estlandssvenska kulturen mer känd med hjälp av SLS. Den deponerade samlingen skulle senare returneras till ERA, men världskrigets utbrott och den sovjetiska ockupationen av Estland kom emellan.

SLS har digitaliserat arkivmaterialet och det finns tillgänglig på sökportalen Finna.

Svenska litteratursällskapet har också samlat eget arkivmaterial om den estlandssvenska kulturen. Det äldsta estlandssvenska materialet i SLS arkiv insamlades på 1870-talet. Man tog bland annat till vara dialektord, folktraditioner och folkmusik, främst i Nuckö, Ormsö, Rågöarna och Vippal.

Estlands kusttrakter har befolkats av skandinaviska och svenska bosättare åtminstone sedan 1200-talet.

Enligt den estlandssvenska intresseföreningen Svenska Odlingens Vänner finns det cirka 14 000 personer som talar svenska i Estland i dag.

Zoom

Estlands ambassad i Helsingfors. Foto: SPT/SPT

Kommentarer
|

Man flydde från polisen i 200 kilometer i timmen – misstänks för två mordförsök

Nyhetsbild
En man född 1994 greps till slut efter en lång biljakt. Mannen misstänks bland annat för två mordförsök. Foto: SPT
Mannen körde 113 kilometer i timmen på en väg med hastighetsbegränsning 40 kilometer i timmen. Mannen försökte fly från polisen, men inte ens spikmatta stoppade honom.

Mest läst senaste veckan