|

Estlandssvenskt arkivmaterial återbördas till Estland

NyhetsbildZoom
Henrik Meinander, ordförande för SLS, framförde organisationens hälsning vid överlåtelseceremonin vid Estlands ambassad. Foto: Ari Sundberg/SPT
Svenska litteratursällskapet (SLS) återbördade på tisdagen kulturhistoriskt värdefullt estlandssvenskt arkivmaterial till det estniska folkkultursarkivet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I samlingen ingår folkloristiska och språkliga uppteckningar på estniska och svenska, samt kartor som har samlats in i de estniska svenskbygderna 1895–1931.

Det estniska folkkultursarkivet, Eesti Rahvaluule Arhiiv (ERA), överförde samlingen till Svenska litteratursällskapet 1932. Materialet återlämnas till Estland som ett led i firandet av Estlands 100-års jubileum.

– Vi är mycket glada över att materialet återvänder till sitt historiska hem, säger chefen Risto Järv på ERA.

Tanken bakom den estniska överlåtelsen av arkivmaterialet 1932 var att göra den estlandssvenska kulturen mer känd med hjälp av SLS. Den deponerade samlingen skulle senare returneras till ERA, men världskrigets utbrott och den sovjetiska ockupationen av Estland kom emellan.

SLS har digitaliserat arkivmaterialet och det finns tillgänglig på sökportalen Finna.

Svenska litteratursällskapet har också samlat eget arkivmaterial om den estlandssvenska kulturen. Det äldsta estlandssvenska materialet i SLS arkiv insamlades på 1870-talet. Man tog bland annat till vara dialektord, folktraditioner och folkmusik, främst i Nuckö, Ormsö, Rågöarna och Vippal.

Estlands kusttrakter har befolkats av skandinaviska och svenska bosättare åtminstone sedan 1200-talet.

Enligt den estlandssvenska intresseföreningen Svenska Odlingens Vänner finns det cirka 14 000 personer som talar svenska i Estland i dag.

Zoom

Estlands ambassad i Helsingfors. Foto: SPT/SPT

Kommentarer
|

Sipilä i frågetimmen: Tiden är knapp för vårdreformen

Nyhetsbild
Statsminister Juha Sipilä (C) säger att det blir dyrt för samhället om tiden tar slut för vård- och landskapsreformen. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Statsminister Juha Sipilä har inte tappat hoppet trots att grundlagsutskottets utlåtande låter vänta på sig. Han tror ännu att riksdagen hinner rösta om vårdreformen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Minkens herrar höll i taktpinnen i stafetten

LÄNGDSKIDOR I fjol blev det dubbelt IF Minken i herrstafetten i FSSM. I Pargas fick minkarna nöja sig med en medalj, men första laget var också helt ohotat i guldkampen.

Nyhetsbild
Kultur

Ny bok om Rundradion – Yle har fått kämpa för sin integritet

Rundradiobolaget Yle har fått utstå kritik och anklagelser genom hela sin historia, men bolaget har klarat sitt uppdrag att främja finländarnas allmänbildning bra. Det säger docent Paavo Oinonen som skrivit en bok om Rundradion.

Nyhetsbild
Sport

Bolsjunov överlägsen i VM-genrepet – Niskanen tvåa

LÄNGDSKIDOR Ryssen Alexander Bolsjunov var starkast i herrarnas 15 kilometer klassiskt i italienska Cogne.

Nyhetsbild
Lokalt

Tidningen försenad i dag

Vasabladet delas ut senare än vanligt i dag söndag.

Mest läst senaste veckan