|

Händer i dag: Kända forskare berättar om hur du gör upptäcktsresor i arkiven

NyhetsbildZoom
En av föreläsarna under Arkivens dag är Leif Skinnar som skrivit flera böcker om Västervik. Foto: Fredrik Westblom
Hur får man reda på mer om sina avlidna släktingar? Hur skapar man berättelser av det som hittas i arkiven? Det får man svar på under arkivens dag i Vasa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Arkivens dag firas i år med föreläsningar av tre forskare. På seminariet talar forskarna om sina upptäcktsresor i arkiven, om historieforskningen och om hur de har utnyttjat vårt gemensamma kulturarv.

En av föreläsarna är Leif Skinnar. Hans största intresse är hembygdsforskning och han har i årtionden grävt i Västerviks historia.

Han har gett ut flera böcker om Västervik varav de senaste är Boken om Vestervik : del 1, Från havsvik till by i Korsholm cirka 600–1945 (2014) och del 2, Från Korsholmsby till stadsdel i Vasa 1945–2015 (2017).


Outi Järvi och Pekka Rauhala berättar på seminariet om hur de samlade in uppgifter om 800 personer som emigrerade från Ullava till USA och Australien 1872–1960.

De är redaktörer för boken Lähtijät: Ullavan siirtolaisuus Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan 1872–1960. Boken var en av finalisterna i tävlingen om årets hembygdsbok i år.

Seminariets tredje talare är doktoranden, FM Teppo Ylitalo. Ylitalo diskuterar framtidsvyer för den populära hobbyn släktforskning och samarbetet med arkiven.

Hans doktorsavhandling handlar om hur den sydösterbottniska identiteten byggdes upp. Ylitalo är ordförande för Genealogiska Samfundet i Finland och viceordförande för Finlands Hembygdsförbund.

Arkivens dag i Vasa

  • Firas på Riksarkivets verksamhetsställe i Vasa i dag, den 9 november.
  • Adressen är Magasinsgatan 2.
  • Seminariet början klockan 12 och slutar klockan 15. Seminariet är avgiftsfritt.
  • Temat för Arkivens dag i Finland 2018 är "Arkiven – vårt nationella kulturarv".

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Flera julkonserter redan slutsålda: "I år har vi tagit bort pausen"

På fyra orter är biljetterna till Årets stora julkonsert redan slutsålda. Turnén drar igång på måndag och når Österbotten i slutet av november.

Nyhetsbild
Inrikes

Pekka Haavistos första linjetal: ”En miljard till utbildningen”

De gröna anser att Finland ska satsa på utbildningen. Partiets nya ordförande Pekka Haavisto vill göra utbildningen till ett nationellt projekt.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa och Korsholm långt ifrån varandra då förslag till ett fusionsavtal presenterades

Under fredagskvällen för en vecka sedan presenterade Vasa ett första förslag för hur ett fusionsavtal mellan Vasa och Korsholm kunde se ut. Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg säger att förslaget kom som från ingenstans.

Nyhetsbild
Lokalt

Fotgängare dog i trafikolycka i Lillkyro

LILLKYRO Österbottens polisinrättning fick på fredagskvällen vid 22-tiden larm via nödcentralen om en trafikolycka i Lillkyro, där en personbil hade kört av vägen och kolliderat med en fotgängare.

Mest läst senaste veckan