|

Facebook raderade miljontals extremistinlägg

NyhetsbildZoom
Terrorrelaterat innehåll bestående av bland annat propaganda ökade på Facebook under andra kvartalet i år. Arkiviblld. Foto: Richard Drew/AP/TT
Facebook tog bort sammanlagt 9,4 miljoner inlägg med kopplingar till terrorrörelserna IS och al-Qaida under det andra kvartalet i år, skriver företaget i sin nyhetsblogg.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är en kraftig ökning jämfört med den första fjärdedelen av 2018 då företaget rapporterade att man tagit bort 1,9 miljoner inlägg innehållande bland annat extremistisk propaganda. Och den siffran var i sig nästan en dubblering jämfört med kvartalet före.

Företaget använder sig numera av algoritmer som graderar allvaret i inläggen. Sedan granskar anställda på Facebook innehåll som har högst prioritet för att ta bort det allvarligaste först. I vissa fall tas inlägg bort automatiskt, men bara om algoritmerna får en så stark indikation att de anses mer träffsäkra än granskarna, enligt Facebooks nyhetsblogg.

Under tredje kvartalet uppgick antalet borttagna terrorrelaterade inlägg till tre miljoner. Enligt Facebook togs 99 procent av innehållet bort innan någon användare rapporterade det.

Facebook har allt eftersom plattformen växt fått utstå kraftig kritik om varför bolaget inte tar bort hatiskt eller extremt innehåll snabbare.

"Men vår analys indikerar att tiden att agera är mindre betydelsefull och skadlig än mätande som fokuserar specifikt på exponeringen som innehållet faktiskt får", skriver Facebookcheferna Monika Bicker och Brian Fishman i bloggen.

Under andra kvartalet i år var dock mediantiden som terrorrelaterade inlägg fick ligga kvar på den enorma plattformen 14 timmar – jämfört med mindre än en minut under första kvartalet. Enligt Facebook beror det på en rad faktorer, framförallt en bugg som hindrade företaget från att ta bort visst innehåll som stred mot reglerna. Under tredje kvartalet i år var mediantiden återigen under två minuter.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Korsnäs höjer inkomstskatten, beslöt ett enhälligt fullmäktige

Korsnäs höjer inkomstskattesatsen till 21,5 procent inför 2019 men bibehåller fastighetsskatten på nuvarande nivå. Det här beslöt kommunfullmäktige enhälligt på måndag kväll.

Nyhetsbild
Lokalt

Julens räddande änglar förbereder sig på att hjälpa – De äldre i fokus i år

VASA/KORSHOLM Julen är inte bara glädje och fest. För de fattiga och ensamma innebär högtiden svårigheter. Därför förbereder sig nu Karin Äijö och fjorton andra aktivister på att dela ut matpåsar åt de fattiga för nionde året i rad.

Nyhetsbild
Lokalt

Slöjdfestival ordnas på Kvarken för tredje året i rad

På slöjdfestivalen kan du lära dig att väva i annorlunda material, nya knyttekniker eller varför inte se hur man virkar en våffla. I år vill man också locka en bredare publik, bland annat finskspråkiga och män.

Nyhetsbild
Lokalt

Sällsynt sega alger i höst – har siktats både runt Replot och långt ute till havs

NTM-centralen har fått in algobservationer från bland annat Gerby-Västervik skärgård, Replotfjärden, Köklot och Vallgrund. Alger har också noterats långt ut till havs.

Mest läst senaste veckan