|

Hopp och tvivel om brexitavtal

NyhetsbildZoom
Theresa May är på plats i Belgien - men inte för att förhandla om brexit utan för att hedra John Parr och George Ellison som blev förste respektive siste brittiske soldat att stupa i första världskriget. Båda dog i staden Mons i södra Belgien. Foto: Gareth Fuller/AP/TT
Nya samtal skapar nya förväntningar om att en brexituppgörelse snart är på gång mellan Storbritannien och EU. Men från unionisterna i Nordirland hörs fortsatta protester mot planerna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Frågan om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska hållas öppen efter det brittiska EU-utträdet har länge varit det som hindrar ett färdigt utträdelseavtal. EU och Irland vill ha garantier för en nödlösning där allt förblir som det är, om ingen annan lösning kan förhandlas fram, medan Storbritannien i så fall kräver att nödlösningen blir tidsbegränsad.

Enligt tidningen The Times ska premiärminister Theresa May nu ha skickat ett brev till ledarna för nordirländska unionistpartiet DUP för att betona att hon aldrig tänker acceptera att nödlösningen behöver träda i kraft.

I stället för att lugna får det dock DUP att gå i taket – och befara att May är på väg att acceptera något som DUP inte kan tänka sig.

"Hennes brev tyder på att premiärministern knutit sig till tanken på en gräns i Irländska sjön med Nordirland kvar under EU:s regler", skriver DUP-ledaren Arlene Foster på twitter.

Partiets brexittalesman Sammy Wilson går ännu längre i en radiointervju med BBC.

– Om en sådan här överenskommelse skulle läggas fram i parlamentet skulle vi inte stödja den och jag tror att ett stort antal från hennes eget parti inte heller skulle göra det. Premiärministern känner till konsekvenserna och nu måste hon tänka om, säger Wilson enligt Reuters.

Stödet från DUP:s tio ledamöter är nödvändigt för att ge Mays regering majoritet i det brittiska parlamentet.

Parallellt växer samtidigt förväntningarna på en uppgörelse i Bryssel där parternas näst högsta förhandlare, Storbritanniens Olly Robbins och EU:s Sabine Weyand, sitter i samtal för andra dagen i rad.

På måndag ska EU-minister Ann Linde (S) och hennes kollegor från övriga kvarstannande EU-länder få en ny genomgång av läget från EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

– Jag tror att det kommer någonting till mötet med Barnier på måndag. Men det har ju tidigare också blivit genombrott som sedan inte gått igenom den brittiska regeringen, så ingenting är klart förrän allt är klart, säger Linde i samband med fredagens handelsministermöte i Bryssel.

Irlands premiärminister Leo Varadkar tror för sin del att det dröjer lite till.

– Det är mer troligt än inte att vi kommer att nå en lösning under de närmaste veckorna, före nyår. Men mycket kan fortfarande gå fel, säger Varadkar i Dublin enligt Reuters.

Fakta: Tvisten om brexit-avtalet

  • Storbritannien och EU har sedan sommaren 2017 förhandlat om ett brittiskt utträdelseavtal.
  • Även om en uppgörelse uppges vara klar till 95 procent har diskussionerna fastnat i frågan om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera efter utträdet.
  • Parterna har kommit överens om att en hård gräns ska undvikas – men inte på vilket sätt. EU och Irland vill att en nödlösning ska gälla tills ett avtal om framtida relation mellan EU och Storbritannien kan förhandlas fram. Storbritannien anser dock att nödlösningen i så fall måste vara tidsbegränsad.
  • Frågan kompliceras av att det största partiet i Nordirland, starkt unionistiska DUP, inte accepterar att uppgörelsen skapar någon form av gräns eller administrativa hinder mellan landsdelen och resten av Storbritannien. Eftersom stödet från DUP behövs för att ge den brittiska regeringen majoritet i parlamentet har partiet hittills i princip haft vetorätt över förhandlingarna.
  • Om ett utträdesavtal inte är klart när Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019 finns risk för allt från långa köer vid gränserna till inställda flyg och stora juridiska och ekonomiska komplikationer för både invånare och företag.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa och Korsholm långt ifrån varandra då förslag till ett fusionsavtal presenterades

Under fredagskvällen för en vecka sedan presenterade Vasa ett första förslag för hur ett fusionsavtal mellan Vasa och Korsholm kunde se ut. Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg säger att förslaget kom som från ingenstans.

Nyhetsbild
Lokalt

Fotgängare dog i trafikolycka i Lillkyro

LILLKYRO Österbottens polisinrättning fick på fredagskvällen vid 22-tiden larm via nödcentralen om en trafikolycka i Lillkyro, där en personbil hade kört av vägen och kolliderat med en fotgängare.

Nyhetsbild
Utrikes

Himlafenomen sker i helg – I natt kulminerar Leoniderna

Håll utkik efter himlafenomen i helgen när jorden återigen passerar genom meteorsvärmen Leoniderna. För dem som har otur med vädret och missar fenomenet i helgen kommer nästa chans strax före jul.

Mest läst senaste veckan