|

Yle: Ryska gps-störningar i Lappland i samband med Nato-övning

Myndigheterna intygar att störningarna inte är en fara för flygtrafiken eftersom planen också har andra sätt att navigera än gps.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Flygtrafiktjänsten har den här veckan för första gången gett ut en varning om störningar i gps-systemet, rapporterar Yle. Varningen gällde ett stort område i Lappland i början av veckan.

I Norge har myndigheterna redan länge varnat för störningar som började i samband en Nato-övning. De norska myndigheterna tror att störningarna kommer från Ryssland.

Enligt myndigheterna är gps-problemen inte en fara för flygtrafiken som har andra sätt att navigera.

Enligt Yle kräver utrikesutskottets ordförande Matti Vanhanen (C) att störningarna reds ut. Enligt Vanhanen borde störningarna behandlas på samma vis som kränkning av luftrum. Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml) säger att störningarna kan leda till en katastrofal situation och att Finland måste förhandla med alla parter för att förhindra problem.

Kommentarer
|

Mystisk smäll på Intercitytåg i Lahtis

En oförklarlig smäll ledde till att en vagn i ett Intercitytåg skadades. Tåget ska nu undersökas av VR och Olycksutredningscentralen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Vasaåkaren Mäki tog betydande poäng – vet var han kan kapa sekunder

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki från Vasa nådde ett mål för säsongen. Han visade att han är mer än bara en sprinter – och tog världscuppoäng på 15 kilometer klassiskt.

Nyhetsbild
Utrikes

Misstänkt mässlingsfall i Umeå

Ett barn som besökt primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus under veckan misstänks vara drabbat av den mycket smittsamma och potentiellt farliga sjukdomen mässling, rapporterar lokala medier.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya bankautomater installeras i S-gruppens butiker

Otto-automaterna vid S-gruppens butiker i Vasa byts ut i början av februari. Detta kan innebära hål i väggen under några dagar.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan