|

Oppositionspolitiker: Lagändring skapar problem för asylsökande som vill studera

Enligt oppositionspolitiker framkom det inte tydligt i beredningen att lagen om uppehållstillstånd för studerande påverkar asylsökande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Migrationsverket har tolkat en lag som trädde i kraft i september så att asylsökande inte kan ansöka om uppehållstillstånd för studier också om personen fått en studieplats, skriver SFP i ett pressmeddelande. Nu har riksdagsledamöterna och medlemmarna i riksdagens förvaltningsutskott Matti Semi (V), Olli-Poika Parviainen (Gröna) och Anders Adlercreutz (SFP) lämnat in ett skriftligt spörsmål till inrikesminister Kai Mykkänen om saken.

– Det kan inte vara så, att man i Migrationsverkets praxis smyger in förändringar som påverkar asylsökandes ställning utan att det framgår tydligt i lagen. Nu kom förändringen som en överraskning både för personerna i fråga och för de experter som assisterar dem, säger Olli-Poika Parviainen i pressmeddelandet.

Den nya lagen verkställer EU:s direktiv om uppehållstillstånd för forskare, studerande, volontärarbetare och au pair-arbetstagare. Lagen berör inte asylsökande och lagens eventuella effekter på asylsökande uppmärksammades inte i regeringens proposition, enligt pressmeddelandet.

Kommentarer
|

Veikkaus planerar säga upp 400 – slutspelat på restauranger?

Nyhetsbild
Omkring hälften av de anställda som omfattas av samarbetsförhandlingarna arbetar i huvudstadsregionen Foto: Pixabay
Spelbolaget Veikkaus planerar att lägga ned spelbordsverksamheten på restauranger. Dessutom planerar bolaget att omorganisera sin verksamhet.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

Invånare tog del av Vasklotplan – undrade om buller och utsläpp från nya fabriken

Förslaget om en ny cykelväg  fick tummen upp av Vasklotborna. Men att deras idrottsplan hamnar under Wärtsiläbygget gillar de inte.

Nyhetsbild
Kultur

En av Sveriges mest hyllade hårdrockgrupper spelar i Vasa

Sångerskan Johanna Sadonis har kallats "en av den samtida rockscenens starkast lysande stjärnor". Hennes band Lucifer har konsert i Vasa på fredag.

Nyhetsbild
Lokalt

Yle: Infekterat i Solf församling – gammal konflikt säger förra kyrkoherden

SOLF Anställda och kyrkoherden har inte kommit överens i Solf församling. Onödigt gå till Yle med gammal konflikt, tycker tidigare kyrkoherden om bråket.

Mest läst senaste veckan