|

Oppositionspolitiker: Lagändring skapar problem för asylsökande som vill studera

Enligt oppositionspolitiker framkom det inte tydligt i beredningen att lagen om uppehållstillstånd för studerande påverkar asylsökande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Migrationsverket har tolkat en lag som trädde i kraft i september så att asylsökande inte kan ansöka om uppehållstillstånd för studier också om personen fått en studieplats, skriver SFP i ett pressmeddelande. Nu har riksdagsledamöterna och medlemmarna i riksdagens förvaltningsutskott Matti Semi (V), Olli-Poika Parviainen (Gröna) och Anders Adlercreutz (SFP) lämnat in ett skriftligt spörsmål till inrikesminister Kai Mykkänen om saken.

– Det kan inte vara så, att man i Migrationsverkets praxis smyger in förändringar som påverkar asylsökandes ställning utan att det framgår tydligt i lagen. Nu kom förändringen som en överraskning både för personerna i fråga och för de experter som assisterar dem, säger Olli-Poika Parviainen i pressmeddelandet.

Den nya lagen verkställer EU:s direktiv om uppehållstillstånd för forskare, studerande, volontärarbetare och au pair-arbetstagare. Lagen berör inte asylsökande och lagens eventuella effekter på asylsökande uppmärksammades inte i regeringens proposition, enligt pressmeddelandet.

Kommentarer
|

Högtryck över Finland – kan bli över 20 grader i början av veckan

Nyhetsbild
Det kan bli över tjugo grader varmt i början av veckan. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva
I söder och i väster blir det sol, men mot slutet av veckan blir det kanske molnigare igen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan