|

Michelle Obama: Jag förlåter inte Trump

NyhetsbildZoom
USA:s förra första dam Michelle Obama tidigare i höstas. Foto: Charles Sykes/AP/TT
Hon är arg på president Donald Trump för hans beteende gentemot kvinnor och för att han ifrågasatte hennes makes härkomst. Men i en ny bok skriver USA:s förra första dam Michelle Obama också om sin uppväxt, livet i Vita huset och de insikter hon fick när paret Obama gick i terapi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Boken "Becoming" (på svenska "Min historia") börjar säljas på tisdag men skapar redan jätterubriker i USA. Tidningen The Washington Post , som fått en förhandskopia, skriver bland annat om Obamas ilska gentemot Trump för att han drev den så kallade birther-kampanjen. Det var en konspirationsteori som felaktigt hävdade att Barack Obama var född utanför USA och därför inte kunde vara landets president – och som ledde till att presidenten till slut visade upp sin födelseattest från delstaten Hawaii.

Michelle Obama skriver att de främlingsfientliga känslor som väcktes av birther-rörelsen utgjorde en fara för hennes familj.

"Tänk om en instabil person laddat en pistol och kört till Washington? Tänk om den personen hade letat efter våra döttrar", resonerar hon och skriver att hon aldrig kommer att förlåta Trump för att han utsatte hennes familj för risker.

USA:s tidigare första dam kritiserar också den sittande presidenten för hans inspelade sexskryt om kvinnor, som blev känt kort före valet 2016, och för hans beteende gentemot Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton under valrörelsen. Michelle Obamas tolkning av Donald Trumps budskap lyder: "Jag kan skada dig och komma undan med det", enligt boken.

Michelle Obama är uppvuxen i en liten lägenhet i arbetarkvarteren i södra Chicago, där hon tidigt itutades att om man arbetar hårt så är allt möjligt. Via stipendier tog hon sig till de prestigefyllda universiteten Princeton och Harvard och tog en juristexamen. I "Min historia" berättar Obama – som är ättling i rakt nedstigande led till en slav – om hur det kändes att bli landets första svarta presidenthustru och att vakna i Vita huset som byggts av slavar. Hennes livshistoria vävs ihop med USA:s, enligt The Washington Post.

Hon berättar också om de motiga stunder hon och maken hade i början av äktenskapet, när hans politiska ambitioner tvingade honom att vara borta mycket från familjen. De gick i parterapi några gånger, vilket fick henne att inse att hon hade större ansvar för den egna lyckan än hon tidigare trott, skriver hon enligt tidningen USA Today.

På tisdag inleder Michelle Obama en bokturné som tar henne till tio städer. Det första evenemanget hålls i hemstaden Chicago och modereras av tv-profilen och vännen Oprah Winfrey.

Fakta: Familjen Obama

  • Familjen Obamas medlemmar:
  • Barack, född 1961: advokat, statsvetare, tidigare senator från Illinois och USA:s president 2009–2017.
  • Michelle, född 1964: advokat och tidigare biträdande chef för Chicagos universitetssjukhus avdelning för socialt arbete. USA:s första dam 2009–2017. Kallade sig då skämtsamt för Första Mamma.
  • Malia, född 1998: studerar vid Harvard University.
  • Natasha, oftast kallad Sasha, född 2001: går i skolan i Washington DC.
  • Källor: People och New York Times

Kommentarer
|

Världens minsta bebis har fått åka hem

Nyhetsbild
Ryusuke Sekino med mamma Toshiko och pappa Kohei. Foto: Kyodo News via AP/TT
När han föddes var han den minsta bebis som förlösts – med en matchvikt på blott 258 gram. Efter sex månaders intensivvård har den japanske pojken Ryusuke Sekino fått lämna sjukhuset tillsammans med sina föräldrar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Forskare hoppas på diskussion om förhållandets inverkan på sexlusten

Variation i sexlusten är alldeles normalt, särskilt i långvariga relationer, säger Annika Gunst som skrivit en doktorsavhandling om låg sexlust bland kvinnor.

Nyhetsbild
Lokalt

Bristen på trafikvett irriterar Christian – därför fotar han de som bryter mot reglerna

VASA Det är förbjudet att svänga vänster från Sandviksgatan in på Skolhusgatan. Ändå är det många bilister som slarvar, säger fotografen Christian Nylund. Han har nu samlat ihop en diger lunta bildbevis på trafiksyndare.

Nyhetsbild
Resfeber

Korsika – karg elegans mitt i Medelhavet

Korsika är en av Medelhavets allra vackraste öar. Den är inte publikfriande, men om du uppskattar en mindre insmickrande form av elegans har du kommit rätt.

Nyhetsbild
Lokalt

Vi vill veta hur du firar påsk – skicka in dina bilder till oss!

Påskhäxor, ägg, godis ... eller något helt annat? Vad gör du i helgen? Skicka in dina påskbilder till oss så publicerar vi dem i ett bildspel på webben.

Mest läst senaste veckan