|

Michelle Obama: Jag förlåter inte Trump

NyhetsbildZoom
USA:s förra första dam Michelle Obama tidigare i höstas. Foto: Charles Sykes/AP/TT
Hon är arg på president Donald Trump för hans beteende gentemot kvinnor och för att han ifrågasatte hennes makes härkomst. Men i en ny bok skriver USA:s förra första dam Michelle Obama också om sin uppväxt, livet i Vita huset och de insikter hon fick när paret Obama gick i terapi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Boken "Becoming" (på svenska "Min historia") börjar säljas på tisdag men skapar redan jätterubriker i USA. Tidningen The Washington Post , som fått en förhandskopia, skriver bland annat om Obamas ilska gentemot Trump för att han drev den så kallade birther-kampanjen. Det var en konspirationsteori som felaktigt hävdade att Barack Obama var född utanför USA och därför inte kunde vara landets president – och som ledde till att presidenten till slut visade upp sin födelseattest från delstaten Hawaii.

Michelle Obama skriver att de främlingsfientliga känslor som väcktes av birther-rörelsen utgjorde en fara för hennes familj.

"Tänk om en instabil person laddat en pistol och kört till Washington? Tänk om den personen hade letat efter våra döttrar", resonerar hon och skriver att hon aldrig kommer att förlåta Trump för att han utsatte hennes familj för risker.

USA:s tidigare första dam kritiserar också den sittande presidenten för hans inspelade sexskryt om kvinnor, som blev känt kort före valet 2016, och för hans beteende gentemot Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton under valrörelsen. Michelle Obamas tolkning av Donald Trumps budskap lyder: "Jag kan skada dig och komma undan med det", enligt boken.

Michelle Obama är uppvuxen i en liten lägenhet i arbetarkvarteren i södra Chicago, där hon tidigt itutades att om man arbetar hårt så är allt möjligt. Via stipendier tog hon sig till de prestigefyllda universiteten Princeton och Harvard och tog en juristexamen. I "Min historia" berättar Obama – som är ättling i rakt nedstigande led till en slav – om hur det kändes att bli landets första svarta presidenthustru och att vakna i Vita huset som byggts av slavar. Hennes livshistoria vävs ihop med USA:s, enligt The Washington Post.

Hon berättar också om de motiga stunder hon och maken hade i början av äktenskapet, när hans politiska ambitioner tvingade honom att vara borta mycket från familjen. De gick i parterapi några gånger, vilket fick henne att inse att hon hade större ansvar för den egna lyckan än hon tidigare trott, skriver hon enligt tidningen USA Today.

På tisdag inleder Michelle Obama en bokturné som tar henne till tio städer. Det första evenemanget hålls i hemstaden Chicago och modereras av tv-profilen och vännen Oprah Winfrey.

Fakta: Familjen Obama

  • Familjen Obamas medlemmar:
  • Barack, född 1961: advokat, statsvetare, tidigare senator från Illinois och USA:s president 2009–2017.
  • Michelle, född 1964: advokat och tidigare biträdande chef för Chicagos universitetssjukhus avdelning för socialt arbete. USA:s första dam 2009–2017. Kallade sig då skämtsamt för Första Mamma.
  • Malia, född 1998: studerar vid Harvard University.
  • Natasha, oftast kallad Sasha, född 2001: går i skolan i Washington DC.
  • Källor: People och New York Times

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

VIDEO: Unga konstnärer lyste upp novembermörkret

VASA Unga konstnärer samlades för att med lykta i hand uppmärksamma dagen för FN:s barnkonvention. Det blev även en show på Kaserntorget, dagen till ära.

Nyhetsbild
Inrikes

Centralhandelskammaren: "Ödsla inte tid på könskvotering, kvinnor når toppen utan kvoter"

Antalet kvinnor i börsbolagsstyrelser ökar stadigt, men fortfarande är det stora könsskillnader inom den operativa ledningen.

Nyhetsbild
Lokalt

Snart förhör CKP misstänkta i fallet med Hassan Zubiers penninginsamling

Förundersökningen i fallet om Hassan Zubiers penninginsamling blir klar under våren, säger Centralkriminalpolisen.

Mest läst senaste veckan