|

ERTO: Endast juristerna tjänar på nya uppsägningslagen

Tjänstemannaförbundets ordförande är inte imponerad av regeringens ändringar i arbetsavtalslagen. Juri Aaltonen tror att den kommer att leda till en våg av uppsägningar som sedan ska behandlas i rätten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tjänstemannaförbundet ERTO anser att regeringens motiveringar till att ändra arbetsavtalslagen inte håller. Ändringarna skulle göra uppsägningar lättare i små företag och ändra på karenstiden.

– Vi vädjar till riksdagsledamöterna. Godkänn inte en så dålig lag. Det är väntat att lagen som träder i kraft den 1 juli 2019 kommer att leda till hundratals uppsägningar i slutet av 2019. Av det följer en tsunami av rättegångar där de enda vinnarna är juristerna, säger ERTO:s ordförande Juri Aaltonen i ett pressmeddelande.

Ifall ett anställningsförhållande upphör på grund av den anställda leder det till en 90 dagars karenstid i arbetslöshetsskyddet. Efter lagändringen skulle karenstiden vara 60 dagar om uppsägningen beror på den anställda enligt arbetsgivare. Ifall arbetsgivaren säger upp sig själv är karensen 90 dagar.

– Regeringens proposition leder till att det är lönsammare att bli uppsagd än att säga upp sig. Lagen uppmuntrar alltså anställda att sköta sitt jobb så dåligt att hen blir uppsagd. Det är inte klokt, säger Aaltonen.

ERTO anser att karenssystemet är föråldrat och tvingar anställda att stanna kvar på jobb som de inte gillar. Få anställda vågar säga upp sig om det leder till tre månader utan några som helst inkomster.

– Ifall vi vill att arbetstagare söker sig till sådana jobb som bäst motsvarar deras kompetens bör vi avskaffa karensen helt och håller eller åtminstone korta ner den till en månad, anser Aaltonen.

Kommentarer
|

Ford återkallar 360 000 bilar

Nyhetsbild
Ford återkallar 360 000 Ford Explorer av årsmodell 2017 sålda i USA, Kanada och Mexiko, för att åtgärda skarpa kanter runt framsäten. Arkivbild. Foto: Toby Talbot AP/TT
Den amerikanska biltillverkaren Ford Motor återkallar nästan 360 000 så kallade stadsjeepar av märket Ford Explorer till följd av skarpa kanter runt framsätena.

Mest läst senaste veckan