– Det alternativ som prövades i kammaren var det hittills i särklass mest realistiska, säger Ulf Kristersson efter omröstningen då han röstades ned med siffrorna 195 mot 154.

– Jag är inte förvånad över resultatet. C och L kunde ha avstått att rösta men de röstade nej till en borgerlig statsminister. Vi noterar det.


Ulf Kristersson tror att Centerpartiet och Liberalerna gjort många Alliansväljare besvikna genom att rösta nej.

– Det här är nog den allvarligaste kris jag varit med om i Alliansen under alla de år jag varit med i politiken. Det är en unik händelse att Allianspartier röstar emot en borgerlig statsminister. Det är nog det största som hänt i borgerlig politik på 40 år, säger Kristersson.

Talmannen måste nu fortsätta sökandet efter en ny statsministerkandidat.

– Jag ger självfallet inte upp, säger talmannen Andreas Norlén.

Han kallar nu alla partiledarna till en ny talmansrunda, som kommer att ske på torsdag morgon. Därefter ska han berätta vad som blir hans nästa steg.

– Det kan handla om att ge någon ett nytt sonderingsuppdrag eller att föra fram en statsministerkandidat till kammaren, säger Norlén.


Dagens omröstning i riksdagen innebär att det inte blir någon M-ledd regering tillsammans med Kristdemokraterna, som Kristersson hade tänkt sig.

Moderatledaren blev därmed den förste statsministerkandidat som inte godkänts av riksdagen sedan enkammarriksdagen infördes 1971.

Avgörande var tisdagens besked att centerpartisterna skulle trycka på nej-knappen. Om C hade bestämt sig för att i stället lägga ned sina röster hade det räckt för Kristersson.

– Dagens omröstning handlar inte om Ulf Kristersson som statsminister utan om att inte ge SD avgörande inflytande, sade C-ledaren Annie Lööf inför omröstningen.

Även Liberalerna röstade nej. L-ledaren Jan Björklund sade att om omröstningen bara hade handlat om Ulf Kristersson som statsminister skulle L ha röstat ja.

– Jag erkänner att det är en tung dag att rösta mot en Allianskollega, sade Björklund.

Kristersson fick dock stöd av Sverigedemokraterna, som tryckte på grön knapp.

– Vi har ännu inte en regering på plats och det är ett kraftigt underbetyg till partier i den här församlingen som låst fast sig i orimliga positioner, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.