I fjol åt finländarna lite över fyra kilogram inhemsk fisk per person omräknat i filévikt. Av inhemska fiskarter var konsumtionen av regnbågslax störst, 1,2 kilogram per person.

När det gäller utländska fiskarter var konsumtionen av odlad lax störst, fyra kilogram per person. Konsumtionen av importerad lax ökade med närmare 14 procent jämfört med året innan.

– Att fler konsumerar importerad lax beror uppenbarligen på att priset på lax har sjunkit, säger överaktuarie Pentti Moilanen vid Naturresursinstitutet.

Zoom

Gädda hör till de mest omtyckta inhemska fiskarterna. Foto: Arkivbild/Linus Lindholm



Av de inhemska viltlevande fiskarterna var konsumtionen av siklöja störst. Näst efter siklöja kom, gädda, abborre, gös, strömming och sik.

Näst efter odlad norsk lax var konsumtionen av utländska fiskprodukter störst av tonfiskkonserver och -produkter, odlad regnbågslax, sillinläggningar, djupfryst sej och räkor och räkprodukter.

Statistiken grundar sig på fångststatistik för kommersiellt fisket och fritidsfisket, produktionsstatistik för fiskodlingen och statistik över utrikeshandeln med fisk.