Det bästa avtal som var möjligt att förhandla fram. Så beskrev May det 585 sidor långa utkastet till utträdesavtalet med EU efter att hon sålt in det till sina regeringskollegor på onsdagen. De fem timmar det tog väckte spekulationer om eventuella avhopp från missnöjda ministrar.


Men än så länge sitter premiärministerns underhuggare stilla i båten.

Från "brexitörerna" i hennes eget parti hördes dock genast ilskna tongångar. May riskerar nu att förlora stöd från ytterligare konservativa parlamentsledamöter liksom miljontals väljare, varnar den mångårige parlamentsledamoten Peter Bone. Partikamraten Jacob Rees-Mogg uppmanar sina kollegor att helt avfärda avtalet.

Med en röststark grupp motståndare till uppgörelsen i Konservativa partiet väntar nu en dragkamp i parlamentet om de ledamöter som ännu inte bestämt sig. May lär väga orden på guldvåg när hon under torsdagen ställer sig i underhusets kammare för att presentera detaljerna i avtalet.

Det är centralt för premiärministern att få med sig det nordirländska unionistpartiet DUP, som Konservativa partiet stödjer sig på för sin knappa majoritet i parlamentet.

DUP:s ledare Arlene Foster säger att hon har haft ett "uppriktigt möte" med May under onsdagskvällen. "Hon är fullt medveten om vår ståndpunkt och våra åsikter", twittrar Foster efter mötet, som varade i nästan en timme.

Den svåraste frågan i brexitsamtalen har varit den om hur gränsen mellan EU-medlemslandet Irland och brittiska Nordirland ska hanteras. Motståndet mot en uppgörelse är starkt hos DUP.


Parlamentsledamoten Sammy Wilson från DUP tror att många kommer att bli upprörda av utkastet som regeringen godkänt.

– För att använda (Mays) egna ord, inget avtal är bättre än ett dåligt avtal, och jag tror att underhuset kommer att ge sin dom när det till slut är upp till dem, säger han till BBC.

Irlands premiärminister Leo Varadkar välkomnar däremot utvecklingen och anser att landet uppnådde alla de viktigaste punkterna i brexitutkastet. Vid en presskonferens säger han att det faktum att texten godkändes av den brittiska regeringen var ett "avgörande framsteg" och gjorde onsdagen till en av de bästa dagarna i hans karriär.

Utkastet ger "tillfredsställande" resultat på nationellt viktiga frågor, bland annat att skydda fredsprocessen, Långfredagsavtalet, handeln, jobben och ekonomin, säger Varadkar.