Nikkari och Stenman nominerades under kretsstyrelsemötet för Svenska folkpartiet i Österbotten i tisdags. 

Leena Nikkari-Östman sitter sin fjärde fullmäktigeperiod i Vörå kommun och är andra viceordförande i kommunstyrelsen. Nikkari-Östman är också ordförande för nämnden för utbildning och småbarnspedagogik i Vörå och styrelsemedlem i samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. 

- Utbildningspolitiken borde stärkas på alla nivåer, allt från småbarnspedagogiken och grundutbildningen upp till högskoleutbildning och forskning. Som yrkesarbetande sexbarnsmamma ser jag det också som ytterst viktigt att kunna driva på familjereformen och arbeta för jämställdhet på arbetsmarknaden. Jag ställer upp i riksdagsvalet för att jag är redo att påverka i större frågor även nationellt, säger Nikkari-Östman.


Ulf Stenman, företagare, fullmäktigeledamot och kommunstyrelseordförande i Larsmo, anser att Finland behöver starka regioner med ett livskraftigt näringsliv, en resursstark utbildning och ett inkluderande, aktivt medborgarsamhälle.

- Beslutfattandet har systematiskt flyttats bort från invånarna. Särskilt nuvarande regering har i särklass presenterat reformer som tydligt minskar regionernas och kommunernas inflytande. Vill vi ha ett aktivt och inkluderande samhälle ska även våra strukturer möjliggöra det, säger Stenman.

Tidigare har SFP i Österbotten nominerat Kari Harju, Anna-Maja Henriksson, Christoffer Ingo, Ida-Marie Jungell, Anders Norrback, Mikko Ollikainen, Niclas Sjöskog, Sari Somppi och Joakim Strand till kandidater i riksdagsvalet 2019.