I EU diskuteras metoder för att förbättra möjligheterna att identifiera och avlägsna internetinnehåll som uppmanar till terrordåd. Kommissionen föreslår lagstiftning som motverkar spridning av terrorisminnehåll online, skriver Inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Kommissionens förslag innehåller skyldigheter för både internettjänster och medlemsländer. Statsrådet lämnade den 15 november en skrivelse till riksdagen om kommissionens förslag till förordning.

Kommissionen föreslår att en behörig myndighet kan ålägga internettjänsten att avlägsna terrorisminnehåll på internet. Med internettjänst avses till exempel sociala medieplattformar.

Tjänsteleverantören ska avlägsna terrorisminnehåll eller göra det oåtkomligt inom en timme, och informera myndigheten om detta. Det avlägsnade innehållet ska bevaras i sex månader för eventuella utredningsändamål.


Förslaget till förordning ålägger leverantörerna av internettjänster att aktivt skydda sina tjänster mot att utnyttjas för spridning av terrorisminnehåll.

Tjänsteleverantörerna måste också redogöra för sin verksamhetspolitik för att bekämpa terrorisminnehåll.

Hittills har leverantörerna av internettjänster svarat på uppmaningar från myndigheterna genom att ingripa i terrorisminnehåll på frivillig basis.

Enligt kommissionen har de frivilliga åtgärderna dock visat sig vara otillräckliga eftersom alla tjänsteleverantörer inte har deltagit i dem.