Finlands 64 jaktplan av typen F/A-18 Hornet som köptes 1995 av amerikanska tillverkaren Boeing ska vara ersatta av ett nytt plan 2030. Det finns fem kandidater och insatserna är stora: upphandlingen ska kosta mellan sju och tio miljarder euro.

Kauppalehti skriver i dag att Försvarsmakten vad tidningen erfar föredrar amerikanska Lockheed Martins F-35. Ifall man måste välja ett billigare plan är Saabs Jas Gripen en bra kandidat. I en annan artikel dementerar Försvarsmakten att det finns favoriter, med hänvisning till att offerterna inte ens tagits emot.

Kauppalehti kan också berätta att Lockheed Martin Finlandsansvariga säger att Finland köper jaktplan vid rätt tillfälle, priset för ett enskilt plan ska pressas ner till 80 miljoner dollar inom de närmaste åren. Det kan jämföras med Norges köp av tio jaktplan à 142 miljoner dollar för tio år sedan, skriver tidningen.

I en tidigare SPT-intervju har överste Juha-Pekka Keränen, operativ chef vid flygvapnet och den som leder anskaffningsprojektet, sagt att Finland begär ett paketerbjudande som förutom planen inkluderar utbildning av flyg- och markpersonal, all behövlig markutrustning samt vapen. Enligt honom kommer de olika bolagens erbjudanden att se så olika ut att en jämförelse av styckepriset är poänglöst.

De slutliga offerterna kommer 2019, och blir aktuella under nästa valperiod. De övriga jaktplanskandidaterna är Dassault Rafale (Frankrike), Boeing F/A-18 Super Hornet (USA) och Eurofighter Typhoon (Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien).