|

Nästan 85 000 barn har svultit ihjäl i Jemen

Den 13 månader gamla, svårt undernärda pojken Nusair fick vård i oktober och klarade sig tack vare Rädda Barnens humanitära hjälp i Hoidedah, Jemen. Zoom
Foto: Rädda Barnen/SPT

Den 13 månader gamla, svårt undernärda pojken Nusair fick vård i oktober och klarade sig tack vare Rädda Barnens humanitära hjälp i Hoidedah, Jemen.

Den humanitära krisen i Jemen skördar allt fler dödsoffer. Enligt Rädda Barnen och FN har cirka 85 000 barn i åldern 0-5 dött i svält och sjukdomar efter att kriget i Jemen trappades upp för tre år sedan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt FN hotar hungernöden cirka 14 miljoner människor i Jemen. Den blockad som har införts av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har försvårat situationen.

Importen av livsmedel via hamnen i Hodeida har i flera månaders tid varit i genomsnitt cirka 55 000 ton mindre per månad än under motsvarande tidsperiod i fjol. Ifall införseln av mat minskar ytterligare kommer det att leda till en allvarlig hungersnöd, uppger Rädda Barnen.

– Svältande barn lider oerhört mycket då deras livsfunktioner blir långsammare och till sist avstannar. En del barn är så svaga att de inte ens förmår gråta, säger landsdirektören Tamer Kirolos på Rädda Barnen i ett pressmeddelande.

De väpnade striderna och byråkratin har tvingat hjälporganisationerna att hämta mat och förnödenheter via hamnen i Aden i södra Jemen, vilket fördröjer leveranserna till landets norra delar med tre veckor. Rädda Barnen har under den pågående krisen hämtat mat till 140 000 barn och vårdat cirka 78 000 undernärda barn i landet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Navalnyjs ryska läkare har försvunnit spårlöst

Aleksandr Murachovskij vid en presskonferens på akutsjukhus nummer ett i Omsk, i samband med att Aleksej Navalnyj vårdades där.
Foto: Evgeniy Sofiychuk/AP/TT

Aleksandr Murachovskij vid en presskonferens på akutsjukhus nummer ett i Omsk, i samband med att Aleksej Navalnyj vårdades där.

Den ryska läkare som först tog emot den förgiftade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj – och som inför omvärldens kameror blånekade till att det hade skett någon förgiftning – har försvunnit.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan