Arbetet på ministeriet präglas av utmattning, uppsägningar, ett inflammerat arbetsklimat och av obeslutsamhet i besluten skriver Helsingin Sanomat (HS) på torsdagen.

Tidningen har intervjuat 13 tjänstemän vid ministeriet som vittnar om ett läge som försämrats radikalt under det senaste året.

Det tjänstemännen säger ger en bild av ett ministerium som har problem med att klara av ens de mest grundläggande uppgifter skriver HS.

– Vår uppgift är att garantera utkomst, hälsa och grundläggande rättigheter för dem som befinner sig i en sårbar situation i samhället. Det är verkligen bedrövligt om det jobbet inte görs ordentligt, säger en av tjänstemännen som HS intervjuat.

En annan tjänsteman beskriver situationen med att konstatera att systemet är sönder.

Social- och hälsovårdsministeriet har under pågående mandatperiod varit utsatt för ett hårt tryck vilket bidrar till det dåliga arbetsklimatet. Men problemen har i första hand inte förorsakats av politikernas krav utan av dåligt ledarskap skriver HS.

Ministeriets högsta ledande tjänsteman, kanslichef Päivi Sillanaukee säger till HS att det förvisso finns saker som kan förbättras på ministeriet men att hon inte känner igen den bild som målas upp av de intervjuade tjänstemännen.