|

Stora skillnader mellan kvinnor och män i engelsk fotboll: "En skandal"

NyhetsbildZoom
Spelarna i engelska Super League har fått sämre villkor om de skadas. Arkivbild. Foto: Peter Steffen/AP/TT
Att löneskillnaderna är enorma mellan kvinnor och män i engelsk fotboll är ingen hemlighet.Men nu avslöjas att kvinnorna kan sparkas redan efter tre månader efter en skada. "Det är jättehemskt. En skandal", säger Chelseas Magdalena Eriksson.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeln för männen är att deras kontrakt kan avslutas 18 månader efter en skada.

Det var i fjol som det engelska fotbollsförbudet FA förändrade grundreglerna för kontrakten för de kvinnliga spelarna i Super League, något som alla spelare i de elva lagen måste skriva på.

Det nya regelverket ger sämre skydd för skadade spelare.

– Vi har pratat med vår manager Paul Green. Vi fick en förklaring från Chelseas sida. Det är förbundet som sett till att det är med i standardkontrakten och Chelsea kan inte ändra på det. Men Chelsea väljer att bortse från vad förbundet tycker och ger spelarna full lön vad som än händer, säger landslagsspelaren Magdalena Eriksson till Aftonbladet.

– Vi har haft en spelare med knäskada som inte spelade på 18 månader. Hon fick full lön under hela perioden. Lyckligtvis har ingen, som jag vet, utnyttjat den här klausulen i kontrakten. Men det känns oroväckande att den finns där.

Uppgifterna om de nya Super League-kontrakten kom fram i Football Leaks-dokumenten som bland andra nyhetsbyrån Reuters fått ta del av.

En talesperson från FA säger att de kvinnliga fotbollsspelarnas kontraktsregler skapades utifrån ett ekonomiskt hållbart perspektiv.

– Det skiljer sig från männens proffsfotboll som är mer etablerad och bättre rustad för att möta de ekonomiska krav som det innebär att få spelare långtidsskadade, säger talespersonen till Reuters

Det engelska spelarfacket PFA var med och tog fram reglerna, men direktören Matthew Buck säger att PFA rekommenderat FA att ha lika regler som för herrspelarna.

Fram till maj i fjol fanns i reglerna ingen tidsgräns för hur länge klubben skulle betala en skadad spelares lön. I de nya reglerna står det att klubben inte måste betala lön till skadad spelare i mer än sex månader. I standardkontrakten för herrspelarna i Premier League finns ingen tidsbegränsning för hur länge klubben ska betala ut lön för en skadad spelare, men efter 18 månader kan lönen reduceras till hälften.

Årsmedellönen för en Premier League-spelare är motsvarande 30,6 miljoner kronor, för en Super League-spelare 310 000 kronor.

Kommentarer
|

Inget annat än segrar duger för Jaro – "Vi har mycket att spela"

Nyhetsbild
Inget annat än fortsatta segrar duger för Jaro om man ska komma i kapp TPS på kvalplatsen. Foto: Fredrik Aaltonen/Arkiv
Jaro har nyckelspelaren Jonas Emet tillbaka i leden inför onsdagens viktiga hemmamatch mot AC Oulu. Däremot är Luis Robles ett frågetecken.

Mest läst senaste veckan