– Det stirrade på oss och vi tittade på dem, berättar den regionala polischefen Dependra Pathak, efter försöket på lördagen att närma sig ön.

Poliserna tog sig med båt mot den otillgängliga korallön Norra Sentinel, belägen i ögruppen Andamanerna och Nikobarerna i Bengaliska bukten. Indien har tidigare försökt lämna den isolerade öbefolkningen, som tros uppgå till blott 150 personer, ostörd eftersom den tydligt visat att den inte vill ha någon kontakt med omvärlden.

Men sedan en 27-årig amerikan dog i en skur av pilar när han försökte missionera på ön har man brottats med hur man ska hantera fallet. Familjen har begärt att kroppen ska hämtas.

Under lördagens båtfärd vågade sig poliserna fram till ett avstånd på ungefär 400 meter från ön. I sina kikare såg de hur en grupp män beväpnade med pilbågar stirrade stint mot dem, enligt Dependra Pathak. Poliserna beslutade till slut att dra sig tillbaka för att undvika konfrontation.

Det var i mitten av november som John Allen Chau lejde fiskare för att ta sig till Norra Sentinel där han ville sprida Guds ord, trots sin medvetenhet om att stambefolkningen inte vill ha besök utifrån. Chau gjorde flera försök att nå fram till befolkningen men hann aldrig tillräckligt långt in på ön innan han sköts ner av pilar.

2006 dödades två fiskare som gått i land på ön. En vecka senare kunde man se hur deras kroppar spetsats på bambupålar.

– Det var en form av en fågelskrämma, säger Dependra Pathak.

Indisk polis tar nu hjälp av forskare i utredningen av mordet på Chau.

– Vi studerar fallet 2006. Vi frågar antropologer om vad de (urinvånarna) gör när de dödar en utböling. Vi försöker förstå gruppen på ett psykologiskt plan.

Sju personer, däribland sex fiskare som hjälpte Chau att ta sig till ön, har gripits. Fiskarna har fått följa med polisen på väg till ön för att försöka peka ut ungefär var amerikanen dödades och där de sett honom begravas.

Det är olagligt att ens närma sig Norra Sentinel.