|

Granbarkborren förstör skog för många miljoner

Den torra sommaren har lett till ovanligt stora angrepp av granbarkborre. Zoom
Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/Arkiv

Den torra sommaren har lett till ovanligt stora angrepp av granbarkborre.

Den torra sommaren har lett till det värsta angreppet av granbarkborre som hittills uppmätts. Insekten tar livet av träd värda många miljoner.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hanarna borrar sig in i barken och bygger en parningskammare, honorna gräver gångar för att lägga sina ägg i, och som om inte det vore nog äter sig sedan larverna utåt innan de förpuppar sig och blir nya barkborrar.

Det kan bli döden även för stora, fullt friska granar.

Sommarens värme och torka har dessutom gjort att de små skalbaggarna gått ovanligt hårt åt skogen. En inventering som Skogsstyrelsen i Sverige och skogsbruket gjort, visar att barkborrangreppen i södra Sverige omfattar cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog.

Det är det största angreppet som hittills mätts upp i Götaland. Som jämförelse låg angreppen efter stormen Gudrun 2005 på omkring 1,5 miljoner kubikmeter.

Annons
– Det är allvarligt, det måste vi nog säga. Och inte minst en fara för fortsatta skador också under nästa säsong, säger Mats Carlén, som är regional skadesamordnare för Skogsstyrelsen i region Syd.

Totalt handlar det om skog som med dagens virkespriser är värd drygt 100 miljoner euro.

Skogsstyrelsen i Sverige uppmanar nu alla skogsägare att se över sina skogar, för att avverka skadade träd och begränsa skadorna så gott det går.

– Man får gå ut och leta och se om man hittar angrepp. Sedan får man kontakta sin lokala virkesköpare för att få bort angripna träd så snabbt det går.

– Det kommer att krävas ett stort engagemang av alla inblandade.

Träd angripna av granbarkborre i Götaland. Skogsstyrelsen uppmanar nu alla skogsägare att se över sina skogar och leta efter angrepp.
Foto: Mats Carlén/Skogsstyrelsen

Träd angripna av granbarkborre i Götaland. Skogsstyrelsen uppmanar nu alla skogsägare att se över sina skogar och leta efter angrepp.


Granbarkborre

  • Det finns ett 90-tal barkborrearter i Sverige som alla lever under bark eller i ved på nyligen döda träd.
  • Närmare 30 av arterna kan leva på gran, men granbarkborren är den enda av barkborrarna som kan döda stora friska granar.
  • Granbarkborren är en cirka 4 millimeter lång skalbagge och finns i hela landet. Den förökar sig helst i färska vindfällda granar, men angriper också levande granar.
  • Hanarna borrar sig in under barken och anlägger en parningskammare. Honan gräver nya gångar ut från parningskammaren där hon lägger sina ägg. Senare fortsätter larverna att gräva sig vidare utåt till ett utflygshål.
  • Källa: Skogsstyrelsen i Sverige. (TT)
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan